• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z włączeniem się systemu

0 głosów
656 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2023 w Sprzęt komputerowy przez Ekens Nowicjusz (180 p.)
Cześć

Mam pewien problem mianowicie, miałem włączony komputer, wyłączył się on sam z siebie.

(System Windows 10) Przy ponownej próbie włączenia, podczas okna ładowania windows gdy pojawia się kółeczko, zawisza się on, myślałem że jest to kwestia systemu więc chciałem odpalić instalkę z pendrive ale dzieje się to samo że zacina się ona podczas uruchamiania(instalka jest sprawna bo sprawdziłem ją na innym kompie)
komentarz 7 czerwca 2023 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Laptop czy blaszak?
komentarz 7 czerwca 2023 przez Ekens Nowicjusz (180 p.)
Blaszak
Masz możliwość wejścia w BIOS-a?

Jakie były okoliczności tego wyłączenia? Grałeś w coś?
komentarz 7 czerwca 2023 przez Ekens Nowicjusz (180 p.)
Tak do bios mogę wejść, to wyglądało tak że komputer miałem włączony ale nie używałem go więc jeśli pamiętam to nic na nim włączone nie było, w ten sam dzień wyłączali i włączali prąd(odgórnie) więc nie wiem czy to był zbieg okoliczności czy wystąpiło jakieś spięcie na kompie
Możliwe, że przy tym pstrykaniu zasilaniem coś się w zasilaczu uszkodziło.

Jak system startuje z dysku, to możesz/próbowałeś wejść w tryb awaryjny?
komentarz 20 czerwca 2023 przez Ekens Nowicjusz (180 p.)
A w jaki sposób mogę to zrobić, bo nie wiem czy mój komputer obsługuje system awaryjny?
komentarz 20 czerwca 2023 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

Nie system awaryjny, tylko tryb awaryjny. Komputer nie ma tutaj nic do gadania, bo to taka funkcja systemu Windows - w skrócie system w tym trybie ładuje minimalną ilość sterowników niezbędnych do uruchomienia systemu w celach diagnostycznych i naprawczych. Sterowniki są domyślne, więc jeśli zainstalowałeś jakiś sterownik, który powoduje wywrotkę systemu, to system w trybie awaryjnym powinien wstać.

Co do uruchamiania w trybie awaryjnym to zaraz po włączeniu komputera naciskaj F8.

komentarz 25 czerwca 2023 przez Ekens Nowicjusz (180 p.)
Komputer uruchomił się w trybie awaryjnym, co mogę zrobić dalej?
komentarz 25 czerwca 2023 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

Zajrzyj do podglądu zdarzeń i sprawdź, czy nie ma tam jakichś błędów systemowych, które mogłyby mieć związek z problemem.

Zajrzyj do menadżera urządzeń, może jest tam jakieś urządzenie z wykrzyknikiem.

Użyj np. CrystalDiskInfo, by sprawdzić kondycje dysku.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Być może problem dysku, spróbuj uruchomić komputer z płyty ratunkowej i przeskanuj dysk (chkdsk).
Odpalając z pendrive'a dzieje się to samo, więc raczej nie jest to dysk.
komentarz 8 czerwca 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)

@Kaleron: dlaczego? Jakieś linki do wiarygodnych źródeł odradzających używanie tego programu?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2019 w Systemy operacyjne, programy przez ZbyszeekPI Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 516 wizyt

93,721 zapytań

142,651 odpowiedzi

323,267 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...