• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hosting aplikacji MERN

Cloud VPS
0 głosów
453 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2023 w JavaScript przez Piotr_85 Nowicjusz (140 p.)
Cześć

Planuje stworzyć apke CRUD wykorzystując MERN. Dosyć prosta jednak nie bardzo wiem jak rozwiązać kwestie hostingu. Założenie mam takie że będzie 4 użytkowników korzystających z aplikacji na FE , mogą oni pracować niezależnie tzn ich bazy danych nie muszą się w żaden sposób łączyć. Pytaniem jest czy muszę apke w React hostowac i robić logowanie różnych użytkowników czy może ona działać lokalnie na kilku komputerach jeśli tak to w jaki sposób odpala się lokalnie gotowe aplikacje React tak aby uzytkownik sobie z tym poradzil. Druga sprawa to baza danych. Czy też mogę w jakiś sposób używać mongdb lokalnie ( każdy miał by swoją bazę i apke ) czy jest jakiś inny prosty sposób aby można było robić zapytania CRUD na serwerze gdzie mógłbym stworzyć 4 różne bazy.

Zaznaczę ze jestem raczej bardzo początkujący więc będę wdzięczny za "łopatologiczne" odpowiedzi i pomoc.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2023 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Jeśli to mają być lokalne aplikacje dla użytkowników z osobnymi bazami, to widzę dwie drogi:

1. Bierzesz rozwiązanie pokroju Electrona – wówczas całość działa jak zwykła aplikacja desktopowa. Co prawda nie wsadzisz tam MongoDB, ale są inne rozwiązania, jak choćby Realm. Z perspektywy usera takie rozwiązanie będzie mocno przyjazne, bo dostanie po prostu apkę do odpalenia.
  2. Tworzysz całe środowisko dla apki (Node.js, MongoDB itd.) i pakujesz to w kontener Dockera. Daje to większe możliwości niż Electron (bo możesz tam wpakować niemal wszystko), ale jest zdecydowanie trudniejszym rozwiązaniem + wymaga już większej wiedzy po stronie usera, żeby to odpalić.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 115 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2021 w JavaScript przez Squbany221 Użytkownik (650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 561 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w JavaScript przez bumpMind Gaduła (4,260 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 197 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2021 w Nasze projekty przez KopfSzmercen Bywalec (2,870 p.)

93,456 zapytań

142,452 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...