• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie do końca wiem co chce zrobić [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
409 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2023 w Inne języki przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
Cześć,

Chciałbym się Was poradzić o pewną sprawę, mianowicie nie mogę zdecydować się co tak naprawdę chce od siebie.

Chciałbym nauczyć się programowania natomiast już tak, abym nie zniechęcał się do niego i mógł tworzyć swoje różne rzeczy bez częstego stackowania tj. Za trudne do zrozumienia I wykorzystania tego w projekcie.

Podchodziłem już do nauki HTML, CSS, JS, C++, C# więc ogólnikowe pojęcie mam co z czym się je i teraz chciałbym ponownie siąść do tego i dążyć w końcu do celu, który postawiłem sobie ponad 10 lat temu a mianowicie stworzenie własnej gry. Wiem że jest to rzucenie się na głęboka wodę bez odpowiedniego doświadczenia, natomiast taki już jestem i ciężko mi to zmienić. Bardzo frustruje mnie to że nie mogę dokończyć rozpoczętych projektów i realizować się w tym.

Prosiłbym Was o pomoc w wyborze, z jednej strony chciałbym stworzyć grę przegladarkową więc tutaj powinienem siąść nad HTML, CSS, JS natomiast z drugiej strony chciałbym stworzyć grę 2D/3D więc tutaj raczej wiedzą C++/C#. W którą stronę powinienem iść tak żeby widzieć te efekty i nie załamywać się po małych porażkach?

 

Dzięki wielkie za pomoc!
Możliwe odpowiedzi:
HTML, CSS, JS (0 głosów)
C++ (0 głosów)
C# (0 głosów)
Inne (1 głos, 100%)
komentarz 24 marca 2023 przez Iei Obywatel (1,950 p.)
Pisanie gry w C++ to może być bardzo frustrujące. A nie lepiej byłoby zacząć od gry w czymś prostszym, np. Python, i dopiero po nabyciu doświadczenia pisać w czymś trudniejszym?
komentarz 24 marca 2023 przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
Myślę że również mógłbym spróbować tylko pytanie jest gdzie znajdę odpowiednie kursy które są tłumaczone w przystępny sposób. Nie ukrywam że Pan Mirosław wszystkiego bardzo ciekawie tłumaczy a niestety nie widzę filmików z jego kanału na temat Pythona.
komentarz 24 marca 2023 przez Iei Obywatel (1,950 p.)
edycja 24 marca 2023 przez Iei
https://inventwithpython.com/invent4thed/

Tam masz przystępnie wytłumaczone tworzenie gier. A jeśli w ogóle nie znasz tego języka to lepiej zacząć od np.

https://automatetheboringstuff.com/
komentarz 24 marca 2023 przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
Super, rzucę okiem. Mam nadzieję że mój poziom angielskiego pozwoli mi na swobodne przyswajanie wiedzy :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 marca 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Kilka rzeczy:

1 - Jeżeli chcesz pisać jakąś grę, to dobrym pomysłem może być np. Python z pygame, ja sam jakiś czas temu chciałem napisać swoję grę(już mi przeszło to zainteresowanie, i teraz to już praktycznie tylko algorytmy ;) ) i w jakieś kilka miesięcy zrobiłem coś w stylu agario. Może, Cię zainteresować ten mój projekt gry dp. Już nic tam nie robię od jakiegoś czasu i raczej już nie będę, ale dużo myślę, że fajnych rzeczy możesz z niego podpatrzeć, nie jest jakiś niewiadomo jaki, bardziej powiedziałbym, że ma jakieś błędy, ale może Cię zainteresować: https://github.com/samek567/GraDp

2 - Pomysłem do rozważenia może być tak zwany "Bajtazar", czyli poprostu algorytmy z zadankami z np. szkopułem / SPOJ-em. Ja praktycznie samym robieniem zadań, bez czytania żadnych książek nauczyłem się już jakiś podstaw składni C++, i trochę algorytmów i trochę logicznego myślania, więc ogólnie to zazwyczaj jest dobry pomysł. Rozważyłbym dostępny czas, wiek itp. Algorytmy to raczej inwestycja w twój rozwój, która może zwrócić się dopiero po jakimś czasie. Więc np w wieku 30 lat, nie wiem czy to dobry pomysł, ale zawsze można się zastanowić i to rozważyć. Jakbyś chciała jakiś materiałów / rad itp. to śmiało pisz.
komentarz 24 marca 2023 przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
1. Super, postaram się najpierw przyjrzeć podstawom pythona i wtedy rzucę okiem na projekt. Podejrzewam że teraz jeszcze wiele rzeczy nie zrozumiem :>

2. Aktualnie zaraz na zegarze biologicznym 28 się pojawi więc wypadałoby się zabrać do tego od razu. Masz na myśli że nauczyłeś się programowania droga dedukcji przeglądając zadania czy miałeś już wcześniej jakąś wiedzę?
komentarz 24 marca 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Nie przeglądając, tylko robiąc zadania z Olimpiad Informatycznych, Olimpijskiego Koła Informatycznego, SPOJ-a itp. Oczywiście przy oooogroooooomnej pomocy innych ludzi, np. z tego forum i Olimpijskiego Koła Informatycznego. Moim zdaniem bardziej niż przeglądanie o wiele więcej uczy robienie projektów / zadań itp. Sam musisz przeżyć momenty, np. siedzenia przez 20 godzin nad rozpadającym się kodem, czy debugowanie 10 godzin głupiego błędu w if-ie, czy zrozumienia, że to co robiłeś przez ostani tydzień się rozpada.... Żaden filmik Cię tego nie nauczy. Są moim zdaniem takie rzeczy, które poprostu trzeba przeżyć, mimo tego jak bardzo byśmy tego nie chcieli.

Oczywiście, filmiki, kursy, książki itp, są ważne oczywiście, ale potem i tak musisz sam pisać. Znam ludzi, którzy nauczyli się programować z jakimś kursem na udemy + własne projekty. Na start, gdy mało się umie powinno się moim zdaniem przeglądać jakiś kurs / czytać książkę i w między czasie ćwiczyć tą wiedzę praktycznie. Popatrz sobie np. na jakieś kursy na np. Udemy Pythona i pygame. Może Cię któryś zainteresuje. Nie ma co się bać, tylko trzeba robić poprostu, oczywiście w miarę możliwości, czasu, pieniędzy itp.
komentarz 24 marca 2023 przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
W pełni się zgadzam, praktyki nic nie zastąpi. Na chwilę obecną będę musiał zobaczyć jak wygląda składnia pythona, z tego co już poczytałem to jest łatwo przyswajalny więc mam nadzieję że nie spędzę zbyt dużo czasu nad jego nauką i będę mógł przejść do tworzenia projektów.

Najbardziej się obawiam słomianego zapału, wiec będę musiał ustalić sobie najlepiej w kalendarzu jakiś grafik żebym poświęcał czas dla nauki. Popatrzę na udemy, mam nadzieję że znajdę tez coś ciekawego, ale wcześniej sprawdzę linki które podrzucił mi kolega lei :)
komentarz 24 marca 2023 przez niezalogowany

@pasjonat_algorytmiki, ta algorytmika to twoja obsesja jest, chłopie, nie każdy musi przerabiać szkopuła i brać się za algorytmikę żeby programować xD. uwierz, nie każdego to "jara".

komentarz 25 marca 2023 przez Iei Obywatel (1,950 p.)
@superuserek ale chyba każdy powinien przerobić przynajmniej spoja zanim zacznie programować
komentarz 25 marca 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Czy każdy, to można dyskutować. Znam ludzi, którzy nie wiedzą co to np. wyszukiwanie binarne, a są dobrymi programistami. Ale czy to obsesja to wątpie, poprostu ktoś może się zainteresować, jak nie to trudno. Ale nauczyć się np. co to wyszukiwanie binarne może być warto, nikt tu nie mówi o niewiadomo czym.
1
komentarz 25 marca 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Słyszałem historię, gdy ktoś napisał kod, który odpalał się 15 godzin, przyszedł algorytmik i zrobił, że odpalał się 2 minuty.... Więc co to binary search może warto wiedzieć ;))

Nie koniecznie robiąc nie wiadomo co. Ale tak zgadzam się, nie każdy musi to robić.
0 głosów
odpowiedź 24 marca 2023 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Mam dla ciebie rozwiązanie, które pozwoli ci zaspokoić wszystkie wymagania.
Pobaw się biblioteką Qt dla C++.
Będziesz mógł napisać gry i programy działające na Windowsie, Linuksie, OSX, Androidzie oraz w przeglądarkach internetowych (dzięki WebAssembly).
Kiedyś napisałem prostego klona snake w QML (część Qt) i uruchomić na przeglądarce. Jak chcesz to ci mogę podrzucić projekt.
1
komentarz 24 marca 2023 przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
Dzięki, chlopaki wyżej poradzili mi również pythona więc rzucę na niego okiem. Jeżeli mi nie podejdzie powrócę do C++ i postaram się pobawić tą biblioteką.
komentarz 24 marca 2023 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Qt ma fajne (oficjalne) bindingi dla Pythona
komentarz 24 marca 2023 przez crisiowsky Nowicjusz (120 p.)
Poogarniam podstawy, i na pewno sprawdzę w takim razie tą bibliotekę, dzięki wielkie! :]
1
komentarz 24 marca 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Z mojego przypadku QT jest owiele trudniejsze niż pygame.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 263 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 128 wizyt
–1 głos
3 odpowiedzi 1,432 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...