Kilka rzeczy:
1 - Jeżeli chcesz pisać jakąś grę, to dobrym pomysłem może być np. Python z pygame, ja sam jakiś czas temu chciałem napisać swoję grę(już mi przeszło to zainteresowanie, i teraz to już praktycznie tylko algorytmy ;) ) i w jakieś kilka miesięcy zrobiłem coś w stylu agario. Może, Cię zainteresować ten mój projekt gry dp. Już nic tam nie robię od jakiegoś czasu i raczej już nie będę, ale dużo myślę, że fajnych rzeczy możesz z niego podpatrzeć, nie jest jakiś niewiadomo jaki, bardziej powiedziałbym, że ma jakieś błędy, ale może Cię zainteresować:
https://github.com/samek567/GraDp
2 - Pomysłem do rozważenia może być tak zwany "Bajtazar", czyli poprostu algorytmy z zadankami z np. szkopułem / SPOJ-em. Ja praktycznie samym robieniem zadań, bez czytania żadnych książek nauczyłem się już jakiś podstaw składni C++, i trochę algorytmów i trochę logicznego myślania, więc ogólnie to zazwyczaj jest dobry pomysł. Rozważyłbym dostępny czas, wiek itp. Algorytmy to raczej inwestycja w twój rozwój, która może zwrócić się dopiero po jakimś czasie. Więc np w wieku 30 lat, nie wiem czy to dobry pomysł, ale zawsze można się zastanowić i to rozważyć. Jakbyś chciała jakiś materiałów / rad itp. to śmiało pisz.