• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

WhatsApp hack

+1 głos
730 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2022 w Bezpieczeństwo, hacking przez ladybug Początkujący (350 p.)
Hej, bardzo proszę o pomoc co powinnam zrobić.

Zmieniam aktualnie telefon i ściagągam wszystkie potrzebne aplikacje, w tym WhatsApp. Zarejestrowałam swój numer na nowym telefonie i dostałam "prawdziwy" kod aktywujący aplikację na nowym urządzeniu - nadawcą był WhatApp. Po jakimś czasie zauważyłam, że WhatsApp na starym telefonie już nie działa (nie wiedziałam, że nr tel jest aktywny tylko na jednym telefonie) i postanowiłam aktywować apkę z powrotem na starym tel, bo nowego jeszcze nie skończyłam konfigurować. Wszystko ok - sms aktywacyjny przyszedł i WhatsApp działa. Po kilku minutach doszło do mnie, że kod aktywacyjny przyszedł ze zwykłego numeru!! Dałam się złapać tak bezmyślnie. Ale mi głupio.

Pytanie - co teraz? Mam cały czas dostęp do WhatsApp na starym telefonie, na nowym na razie nie próbuję go aktywować. Nic się nie dzieje. Weszłam tylko w ustawienie i aktywowałam two step verification, ustawiłam kod PIN i dodałam swój adres mailowy - czy to był błąd_ Czy powinnam to usunąć? Czy atakujący ma dostęp do mojego konta i widział co ustawiłam? Co mam zrobić?

Jestem bardzo wystraszona oraz zła na siebie, że tak się dałam złapać, ale nie spodziewałam się, że ktoś w ogóle wie, że mój tel wysyła akurat zapytanie o nowy kod. Jak to działa?

Z góry dzękuję za pomoc.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 486 wizyt
pytanie zadane 22 września 2020 w Urządzenia mobilne przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 740 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 603 wizyt

93,778 zapytań

142,737 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,382 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...