• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Po co mi magiczne metody?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
512 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2022 w Python przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
Pytanie takie samo jak tytuł

Pozdrawiam.
komentarz 3 listopada 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,350 p.)

Model danych w pythonie 
https://docs.python.org/3/reference/datamodel.html
masz tam wyjaśnione.

Metody magiczne to funkcje, które należą do klasy. Mogą to być zarówno instancje, jak i metody klasy. Można je łatwo zidentyfikować, ponieważ wszystkie zaczynają się i kończą podwójnym podkreśleniem, tzn. wyglądają w ten sposób: __actual_name__. Stąd też pochodzi określenie dunder – double underscores (podwójne podkreślenie). Trochę mi zajęło, zanim do tego doszedłem.

metody magiczne nie są przeznaczone do bezpośredniego wywoływania przez Ciebie, a dokładnie przez określone akcje.  które ty jako użytkownik stosujesz dla swojej klasy lub instancji klasy.

Umożliwiają one pisanie klas, które mogą być używane razem z metodami wbudowanymi w Pythona. Jeśli tak zrobisz, możesz pisać, a powiedziałbym, że nawet na pewno będziesz pisać bardziej czytelny i mniej rozbudowany kod. Mam nadzieję, że zauważyliście to po tej małej zajawce w poprzednim akapicie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 336 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Shaunte Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 325 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 854 wizyt

93,443 zapytań

142,435 odpowiedzi

322,693 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...