• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MSQLI wyświetlanie dodanych wartości z tabeli z poprzeniego miesiąca i obecnego

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
515 wizyt
pytanie zadane 13 października 2022 w SQL, bazy danych przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

Witajcie kombinuje i szukam ale nie potrafię sobie wykombinować jak z bazy danych SQL dodać wszystkie wartości z tabeli "rgb_z" z całego poprzedniego miesiąca i osobno wynik z całego obecnego miesiąca tzn dwa zapytania bo chcę wyniki wyświetlić w dwóch osobnych liniach

mam tak

SELECT `id`, `title`, `nazwa`, `adres`, `description`, `rgb_p`, `rgb_z`, `rgb_w`, `start_datetime`, `end_datetime`, `status` 

chciałam żeby na podstawie danych z `start_datetime` wybrał w jednym zapytaniu poprzedni miesiąc i to mam

`start_datetime` jest zapisywana w ten sposób w tabeli --> 2022-10-01 08:30:00

SELECT * FROM `schedule_list` WHERE DATE_FORMAT(DATE_SUB(now(), INTERVAL 1 MONTH), "%Y-%m") = DATE_FORMAT(start_datetime, "%Y-%m")

i pokazuje mi z poprzedniego miesiąca dane nie wiem jak zrobić żeby pokazał z obecnego i mając wybrany miesiąc czy może od razu sumować wszystko z tabeli `rgb_z`? czy to już trzeba by było funkcją jakąś ??

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 października 2022 przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

udało mi się coś takiego zmajstrować do zliczania obecnego miesiąca ale w "rgb_z" występują liczby po przecinku i teraz po zsumowaniu pokazuje 71 a powinien 73 bo akurat są 4 razy po 2,5 i zlicza tylko 2

select sum(rgb_w) from schedule_list where MONTH(start_datetime)=MONTH(curdate());

komentarz 13 października 2022 przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

ok mój błąd miałam varchar zamiast DECIMAL i zlicza po przecinku poprawnie ale dalej nie wiem jak zadać zapytanie żeby zliczył mi całą kolumnę z poprzedniego miesiąca jak to robi z obecnym sad

komentarz 13 października 2022 przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

hmm chyba już wiem

SELECT sum(rgb_w) FROM `schedule_list` WHERE DATE_FORMAT(DATE_SUB(now(), INTERVAL 1 MONTH), "%Y-%m") = DATE_FORMAT(start_datetime, "%Y-%m") 

i wyświetla mi sume z poprzedniego miesiąca laugh

to teraz jeszcze się zastanawiam jak w php zrobić żeby mi pokazywał sumę z wybranego przez siebie czasu na stronie tzn zaznaczam np rok i miesiąc i cyk mi pokaże sumę. Jakiś selekt i upakować to do zapytania from czy to musi być funkcja?? ew jakiś przykład lub podpowiedz jak do tego się zabrać :)

komentarz 14 października 2022 przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wynik który dostaje w bazie sql podać w php w powyższych zapytaniach bo kombinuje i nie umiem sobie z tym poradzić ?? w mysqli

SELECT sum(rgb_w) FROM `schedule_list` WHERE DATE_FORMAT(DATE_SUB(now(), INTERVAL 1 MONTH), "%Y-%m") = DATE_FORMAT(start_datetime, "%Y-%m")
select sum(rgb_w) from schedule_list where MONTH(start_datetime)=MONTH(curdate());

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 971 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 3,508 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 513 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2020 w SQL, bazy danych przez Rashi Nowicjusz (230 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...