• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesuwanie listy w Excelu

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
140 wizyt
pytanie zadane 4 października 2022 w Python przez kacper1445 Mądrala (5,050 p.)
Hej, mam do napisania skrypt w Pythonie, który będzie dodawał kolejne rekordy do Excela. Niestety trafiłem na mur w postaci list w Excelu. Mianowicie przy wpisywaniu kolejnego rekordu, chciałbym dołożyć sobie jeden rząd, co pospolity użytkownik Excela robi za pomocą Wstaw -> cały wiersz. Próbowałem to samo osiągnąć w Pythonie za pomocą biblioteki openpyxl. Używałem funkcji insert_rows(). Wszystko niby działało poprawnie oprócz przesunięcia list o jedną pozycję w dół. Wartości w tej liście przesuwają się poprawnie dół, natomiast sama lista zostaje w tej samej pozycji. Tworzy się po prostu pusty rekord na samej jej górze.

Pytanie: czy wie ktoś czy da się przesunąć listę w Pythonie za pomocą openpyxl? Oraz jakie są biblioteki które pozwolą mi taki efekt osiągnąć?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 października 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,190 p.)
Czekaj, zapytam szklanej kuli jak kod wygląda i dam Ci odpowiedź listownie :)
1
komentarz 4 października 2022 przez kacper1445 Mądrala (5,050 p.)
Tutaj nie ma co kodu wklejać. Korzystałem tylko z funkcji insert_rows() oraz move_range() i to było wszystko

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 490 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2022 w Python przez dedek2 Początkujący (370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 621 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,237 wizyt

93,335 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...