• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z sortowaniem listy RGB, proszę pomocy! Javascript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
334 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2022 w JavaScript przez Konrad Milewski Nowicjusz (180 p.)
Colors have to be ordered in such way:
            - Higher Red value first; if the same then:
            - Higher Green value first; if the same then:
            - Higher Blue value first; if the same then on the same position

 

Zadanie wygląda następująco. Nie wiem absolutnie jak to zrobić ani jakby to miało wyglądać. Najlepiej jeżeli funkcja przyjmowałaby tablicę z kolorami w HEX. Np:

[

    "#FF1100",

    "#44FF00",

    "#1900FF",

    "#E02500",

    "#54E600",

    "#0206DE",

  ]

 

No i zwracała posortowaną tablicę tak jak w zadaniu, proszę czy ktoś umie to zrobić? Czy ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić? Siedzę nad tym już 3 dni i nie mogę do niczego dojść, pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 3 maja 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Potraktuj dane z tablicy jako stringi. Do sortowania użyj metody sort, dla której napiszesz własną funkcję sortującą. Funkcja ta porównuje pary znaków odpowiadające poszczególnym kolorom: dla R - znaki o indeksach 1 i 2, dla G - 3 i 4, B - 5 i 6 (# to znak o indeksie 0). Do pobrania pary znaków użyj np. metody substring, slice, substr.
1
komentarz 3 maja 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)

Albo jeszcze prościej (tablica ma nazwę kolory):

kolory.sort();
kolory.reverse();

Pierwsza instrukcja posortuje ci tablicę rosnąco, a druga odwróci ją. W rezultacie uzyskasz to co chcesz,

+1 głos
odpowiedź 3 maja 2022 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

Przyszło mi do głowy kilka sposobów.

1. Porównujemy kolory zapisane w HEX'ie (wg. mnie trudniejszy)

2. konwertujemy HEX na RGB i porównujemy kolory jak zwykłe liczby, a następnie znowu konwertujemy na HEX

    + jakimś algorytmem sortujemy.

Kilka linków co do konwersji

https://convertingcolors.com/blog/article/convert_hex_to_rgb_with_javascript.html

https://stackoverflow.com/questions/12943774/hex-to-rgb-converter

https://www.w3docs.com/snippets/javascript/how-to-convert-rgb-to-hex-and-vice-versa.html

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 126 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2017 w C# przez Zychu Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...