Witam,
2 tygodnie temu zaczelam pracowac/uczyc się w firmie w której pracuję, w dziale IT (jeśli mogę tak to nazwać, sklada się z jednej koleżanki i teraz mnie, poza tym współpracujemy z firmą zewnętrzną IT). Zawsze było to moje hobby, studiowalam też informatykę ale lata temu. Naprawianie komputerow/sprzętów kolegów z pracy sprawia mi przyjemność. Ale jako mily początek dostalam swój projekt, za ktory nie wiem jak się zabrać. Może ktoś coś doradzi. Projekt dotyczy cyber bezpieczeństwa w naszej firmie. Dokladnie chodzi o sharepoint, Office 365/Exchange, komputery klimattyczne, mail i firmowe telefony. Ponieważ słabo znamy się w kwestii cyber bezpieczeństwa, poprosiliśmy o spotkanie z firmę zewnętrzną. Teraz oni proszą mnie o sporządzenie tzw schematu informacjyjnego sprzetu itd. Może ktoś podpowie jak się za to zabrać.. poniżej email od nich po zebraniu. Nie mówimy w firmie po polsku, więc pozwoliłam sobie przetłumaczyc:
"Dziękuję za miłą rozmowę i miłe wprowadzenie do (nazwa firmy). Wczoraj pokrótce przeszliśmy przez proces (nazwa firmy), przy kolejnej wizycie jestem bardzo ciekawy, jak to wygląda na hali produkcyjnej.
W wyniku naszego webinaru wcześniej pojawiło się Twoje pytanie dotyczące bezpieczeństwa. Jak bezpieczne jest środowisko (nazwa firmy) i jak bezpiecznie korzystać z prywatnych urządzeń? Odpowiedzi na te pytania można uzyskać, wykonując pomiar zerowy. Ta Druga Opinia daje (nazwa firmy) wgląd w to, jak wszystko jest zorganizowane w sieci i jakie są tam punkty uwagi. Gdy zostanie to wyjaśnione, wyniki zostaną udostępnione w prezentacji. Po prezentacji zostanie napisany Plan Podejścia, w którym punkty wymagające uwagi zostaną uszeregowane w kolejności, abyś mógł się tym zająć razem z nami lub swoim partnerem IT.
(Nazwa firmy) to świetna firma i chcielibyśmy się z Tobą skontaktować w jakiejś formie. Dzięki tym informacjom udało mi się zrealizować rabat w wysokości xxx. Dążymy do jakości a nie ilości, wynik jest dla nas najważniejszy. Wymieniłem punkty, które będziemy od ciebie potrzebowac:
1. Zasady dotyczące haseł
2. Dane sieci zewnętrznej
3. Dane sieciowe
4. Fizyczna serwerownia do sprawdzania
5. Szczegóły serwera
6. Przechowywanie
7. Zasilacz awaryjny
8. Kopia zapasowa
9. Aktualizacja
10. Oprogramowanie zabezpieczające
11. Drukarki
12. Skanery
13. Miejsca pracy
14. Oprogramowanie
15. Licencje
16. Wnioski i porady
Chcielibyśmy otrzymać mały przegląd dostępnego sprzętu podczas przygotowań, informacje o użytkownikach i komputerach.
Po zatwierdzeniu oferty prosimy o zwrot podpisanej oferty. Wkrótce możemy umówić się na Konsultanta Projektu, który wykona dla Ciebie pomiar 0.
Mam nadzieję, że poinformowałem cię wystarczająco. Jeśli masz jakieś pytania, zadzwoń lub napisz do mnie."