• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

LNU - PYTHON - Ćwiczenie 26

Object Storage Arubacloud
0 głosów
556 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w Python przez mewtwo Użytkownik (830 p.)

Jakieś pomysły ? 

do funkcji hasNotAnanym() przekazano listę zawierającą wyrazy. Część z wyrazów w liście ma w niej swoje odpowiedniki w postaci ananimów, tzn. wyrazów, które powstały przez odwrócenie kolejności liter, np. bard - drab. Funkcja powinna zwrócić listę składającą się z tych wyrazów z listy przekazanej przez parametr, które nie mają w niej swoich ananimów. Kolejność tych wyrazów w zwracanej liście powinna być taka sama jak w liście wejściowej. 

Przykład:

Wejście: [ "bard", "mleko", "pies", "drab", "okno", "koks", "ucho", "skok" ]
Wyjście: [ "mleko", "pies", "okno", "ucho" ]

def hasNotAnanym(x):
    return 0

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2022 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
wybrane 16 kwietnia 2022 przez mewtwo
 
Najlepsza
Stwórz nową tablice i iteruj się po danych wejściowych. Za każdym razem odwracasz wyraz, używając np. string[::-1] i sprawdzasz, czy jest on już w tablicy. Jeśli go nie ma, to dodajesz go do tablicy wyjściowej.
+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 16 kwietnia 2022 przez VBService

Do tego można np. użyć list comprehension

def hasNotAnanym(x):
    return [i for i in x if i[::-1] not in x]

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 379 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w Python przez mewtwo Użytkownik (830 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 428 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2023 w Python przez agantka Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 598 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w Python przez mewtwo Użytkownik (830 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...