• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak we własnym programie stworzyć plik .exe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
365 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2022 w Java przez persikk Obywatel (1,140 p.)
edycja 2 marca 2022 przez persikk

Witam.

Mój problem wygląda następująco:

Chciałbym aby mój napisany program łączył dwa albo więcej plików .exe w jeden.

Dokładnie ma działać to mniej więcej tak 

-uruchamiam mój program, a następnie dodaje ścieżki do plików .exe (np. 2).

- następnie po naciśnięciu przycisku program stworzył nowy plik .exe w którym będą instrukcje uruchomiające wcześniej podane pliki.

 

Ogólnie uruchomić plik po ścieżce wiem że można w następujący sposób

 Desktop.getDesktop().open(file);
 Desktop.getDesktop().open(file2);

Tylko teraz pytanie w jaki sposób napisać funkcję która na podstawie listy ścieżek stworzy plik wykonywalny.

W moim przypadku tworzony plik .exe powinien tak naprawdę wykonywać 2 powyższe linijki kodu (no + tak jakiś blok try itp.).

 

Jest może jakaś biblioteka która była by rozwiązaniem tego problemu ?

 

EDIT:

Tak się zastanowiłem i w zasadzie można by po prostu napisać od razu program, "dwu linijkowy" który by uruchamiał dwa lub więcej plików i to po prostu skompilować.

Ale mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć czy da się zrobić to co opisałem wyżej i jeśli tak to w jaki sposób, przy pomocy jakich narzędzi, bo nie ukrywam że to by było wygodniejsze posiadać taki programik bo można do tego dodać parę bajerów, nie trzeba pisać ciągle kodu od nowa, pomijając fakt że w zasadzie dużo by to nie zajęło.

 

EDIT 2:

Można by też zrobić aby mój program generował kod do pliku tekstowego, potem tylko kopiuj wklej do kompilatora, co wydaje się już wygodniejszą opcją niż to co napisałem wyżej w "EDIT". Ale mimo wszystko ciekawy jestem czy opisany przeze mnie problem da się rozwiązać bez zbędnego kombinowania i utrudniania sobie życia.

komentarz 2 marca 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Do czego jest Tobie to potrzebne, żeby mieć jeden program exe (skompilowany), który ma się połączyć w kolejny exe z dwoma (lub pewnie więcej) innymi exe-kami? 

Nie lepiej napisać jeden, który będzie zawierał funkcjonalność tych dwóch, chyba że chodzi tobie o np.:  how to use piping lub how to communicate between two .exe?

komentarz 2 marca 2022 przez persikk Obywatel (1,140 p.)
Jeszcze inaczej ;/

Ogólnie chce stworzyć program exe, który nie będzie się łączył z innymi ale będzie łączył inne

Taki prosty przykład mam mój programik do łączenia, dodaje w nim dwie ścieżki do plików exe np. Skype, Steam i wyniku np. przyciśnięcia przycisku  powstaje nowy plik exe który po uruchomieniu, uruchamia wszystkie .exe które zostały dodane czyli  nie komunikuje się z moim programem, nie odnosi się do niego, są to tak naprawdę dwa niezależne .exe
1
komentarz 2 marca 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Z tego co się orientuję nie da się połączyć dwóch osobnych aplikacji w jedna nową (chyba po dekompilacji - ale to nie jest takie proste - efekt odwrotny do kompilacji), na Twoim przykładzie: Skyposteam miałby powstać. wink Aplikacja Skype do czego innego "służy" i Steam do czego innego służy. Chyba się domyślam o co Tobie chodzi. Samorozpakowujące się archiwum np.rar, które może zawierać nie tylko dwa ale i więcej plików exe wraz z innym plikami "w sobie" i tworząc samorozpakowujące się można opisać jak mają być uruchomione te aplikacje (exe) znajdujące się "we wnętrzu" tej "paczki" druga zaleta mniejsza objętość plików bo są skompresowane.

Jak stworzyć samorozpakowujące się archiwum w programie Winrar

komentarz 2 marca 2022 przez persikk Obywatel (1,140 p.)
O kurczę to też ciekawa opcja, na pewno przetestuję

W każdym razie widziałem że ktoś coś takiego pisał w asemblerze i chciałem mieć podobne tylko że napisane w javie, a w asemblera niestety nie umiem żeby napisać coś takiego.

Ale sam fakt kompilacji javy -> .jar -> .exe jest raczej ciężkim problemem do rozwiązania żeby zrobić to z poziomu programu, myślę że jakaś biblioteka może od tego być ale nie dokopałem się jeszcze.

 

A co do skyposteama taki przykład który mi pierwszy przyszedł do głowy, ale w zamyśle wrzucam taki gotowy plik na pulpit, klikam i odpala się 10 różnych programików, nie trzeba 10 razy klikać :)
1
komentarz 2 marca 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

 wrzucam taki gotowy plik na pulpit, klikam i odpala się 10 różnych programików, nie trzeba 10 razy klikać :)

no to samorozpakowujące się archiwum nadaje się idealnie, możesz spakować 10 exe-ków i np. plik skryptu pythona, vbscript, bat, powershell itp., który po rozpakowaniu "odpali" te 10 programików.  wink, możesz nawet "ustawić" hasło do odpalania tych aplikacji. 

 

1
komentarz 2 marca 2022 przez persikk Obywatel (1,140 p.)

I chyba tak będę musiał zrobić, dzięki wielkie bo nigdy z samorozpakowujących się archiwów nie korzystałem ale może mieć to w sobie fajny potencjał, potestuje zobaczymy cheeky

W każdym razie dzięki 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 265 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2020 w C i C++ przez Kazek Początkujący (460 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 277 wizyt
pytanie zadane 6 września 2015 w PHP przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...