• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Css w div każdy elemement zaczynał się z dużej litery

Object Storage Arubacloud
+1 głos
281 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2022 w HTML i CSS przez chrystian Gaduła (4,780 p.)
edycja 23 lutego 2022 przez chrystian

Mam problem by każda litera nowego elementu zaczynała się od dużej litery bez containera wszystko jest ok lecz gdy dodam div tylko pierwszy element dostaje własciwość 

css

@import url("https://fonts.googleapis.com/css2?family=Noto+Sans+JP:wght@100&display=swap");
/* 
*/
body {
	background: rgb(43, 42, 42);
	color: aliceblue;
	font-family: "Noto Sans JP", sans-serif;
}
*::first-letter {
	text-transform: capitalize;
	font-weight: bold;
	font-size: 1.15em;
}
.buttons {
	margin: 3rem;
}
a {
	background: royalblue;
	text-decoration: none;
	padding: 1.2rem;
	color: aliceblue;
}

html

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
	<head>
		<meta charset="UTF-8" />
		<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge" />
		<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0" />
		<!-- style  -->
		<link rel="stylesheet" href="style.css" />
		<!-- shortcut icon / title-->
		<title>AAAAAAAA</title>
		<link rel="icon" sizes="any" href="images/skyview.jpg" />
	</head>
	<body>
		<div class="buttons">
			<a href="#" id="one">no outline</a>
			<a href="#" id="two">outline</a>
		</div>
		<p>
			Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Adipisci,
			accusamus.
		</p>
		<p>
			Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Adipisci,
			accusamus.
		</p>
	</body>
</html>

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2022 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)

w css dodaj:

.buttons a, p {
    text-transform: capitalize;
}

Właściwość "text-transform" zmienia wielkość liter dla danego selektora. Ustawienie tej właściwości na "capitalize" sprawia, że każde słowo zaczyna się wielką literą, a następnie są małe litery niezależnie od tego jak zostały wpisane do html'a. Nie trzeba więc używać pseudoelementu "::first-letter", wystarczy dobry selektor dla tekstu którego chcesz zmienić wielkość liter.
 

komentarz 23 lutego 2022 przez chrystian Gaduła (4,780 p.)
robię to w taki sposób ponieważ chciałbym by strona automatycznie robiła duże litery (jakby default)za mnie jeżeli nie chce tego nadpisac ale rozumiem ze trzeba wszytko
komentarz 23 lutego 2022 przez chrystian Gaduła (4,780 p.)
*wszytkie child odzielnie
komentarz 23 lutego 2022 przez chrystian Gaduła (4,780 p.)
Nw czy dobrze napisałem ale chodziło mi by defaultowo css wypisywał mi tekst z dużej litery przy każdym elementcie zauważyłem też ze nie działa to przy span czy a
komentarz 23 lutego 2022 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)

Nie trzeba wszystkich oddzielnie, chodzi mi bardziej o to, że nie trzeba używać "::first-letter". Jeżeli chcesz, żeby wszędzie na stronie były "kapitaliki" możesz użyć:

* {
    text-transform: capitalize;
}

lub

body {
    text-transform: capitalize;
}
komentarz 23 lutego 2022 przez chrystian Gaduła (4,780 p.)
Tak tylko wtedy każde słowo zaczyna się z dużej a tego bym nie chciał
komentarz 23 lutego 2022 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
To jak byś chciał bo nie rozumiem?
komentarz 23 lutego 2022 przez chrystian Gaduła (4,780 p.)

dajmy na to mam 

<div class="box-1"><h1>i'm with border box</h1><a href="#">i'm without border-box</a></div>

albo 

<a href="#">i'm without border-box</a>

i dla każdego elementu strona defaultowo robiła by duża literę tylko w pierszym wyrazie 

i'm 

lecz przy zacznikach a lub gdy element jest w div wychodzi coś takiego 

I'm without border-box i'm without border-box 

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 366 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 93 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 179 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w C i C++ przez Tymek Janiak Początkujący (460 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...