• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Link do konkretnej zakładki na stronie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
303 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2022 w HTML i CSS przez OlbudMaciej Nowicjusz (150 p.)

W jaki sposób mogę dodać link, który otworzy konkretną kartę na otwieranej stronie? 
Chciałbym, aby przycisk na stronie home otwierał konkretną zakładkę "tab" na innej stronie. 
Próbowałem dodać do otwieranych sekcji id i linkować do niego, ale nie działa, bo bez kliknięcia przycisku otworzenia zakładki, sekcja nie ma klasy active. 

komentarz 26 stycznia 2022 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
przeniesione 26 stycznia 2022 przez ScriptyChris
Pokaż kod. Wklej jakiś codepen, sandbox czy coś takiego.
komentarz 26 stycznia 2022 przez OlbudMaciej Nowicjusz (150 p.)
https://codepen.io/p-vostrowski/pen/WNXNVwZ

Chciałbym z innej podstrony zalinkować np. zakładkę 1, żeby ona otworzyła się po kliknięciu w link.
komentarz 26 stycznia 2022 przez OlbudMaciej Nowicjusz (150 p.)

@Grzegorz Mikina, Może skorzystam z bootstrapowych kart. Będzie łatwiej znaleźć na to rozwiązanie...

komentarz 26 stycznia 2022 przez overcq Pasjonat (21,710 p.)

W procedurze obsługi zdarzenia DOMCon­ten­tLo­a­ded możesz ustawić tę kartę, odczytawszy location.hash.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2022 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
edycja 26 stycznia 2022 przez Grzegorz Mikina
To co wkleiłeś na Codepen działa poprawnie, nie rozumiem twojego problemu, ja osobiście nie używał bym rozwiązań jQuery, gdyż to stara technologia. Sterowanie klasami w Javascript jest bardzo proste.
komentarz 27 stycznia 2022 przez OlbudMaciej Nowicjusz (150 p.)
Działa to prawda, ale chciałbym otworzyć konkretną kartę na podstronie po kliknięciu w link.
Np kilkam: <a href="/oferta/zakladka-1-open">link do zakładki 1</a>  na stronie głównej i otwiera mi się karta w /oferta/zakladka-1-open.
Dzięki za fatygę!
0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 27 stycznia 2022 przez VBService

Może spróbuj trick z window.location.search

 

przykład

index.html

<ul>
  <li><a href="podstrona2.html?cmd=show">Pokaż na podstronie menu</a></li>
  <li><a href="podstrona2.html?cmd=hide">Ukryj na podstronie menu</a></li>
</ul>

podstrona2.html

<div id="menu">
  <ul>
    <li>Lorem ipsum 1</li>
    <li>Lorem ipsum 2</li>
    <li>Lorem ipsum 3</li>
    <li>Lorem ipsum 4</li>
    <li>Lorem ipsum 5</li>
  </ul>
</div>
<div id="state">Menu: <span></span></div>
<br />
<a href="index.html">powrót</a>
 
<script>
  window.onload = () => {
    if (window.location.search.split('?').length > 1) {
      const cmd = window.location.search.split('?')[1].split('=')[1];
      menu(cmd);
    }
  }
 
  function menu(cmd) {
    document.querySelector('#state span').textContent = cmd;
    cmd = (cmd == 'show') ? 'block':'none';
    document.querySelector('#menu').style.display = cmd;    
  }   
</script>

 

 

P.S.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 404 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 380 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2022 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 121 wizyt
pytanie zadane 7 września 2020 w HTML i CSS przez TheMelek Nowicjusz (130 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...