• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niskie klatki po aktualizacji sterowników

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
138 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez CryC Nowicjusz (130 p.)
Zaktualizowałem dziś sterowniki karty graficznej (GTX 1060 6gb wersja notebook) i po restarcie laptopa, sprawdziłem rezultaty w grach. Klatki spadły ze 100 do 60, z 50 do 30. Co robić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2021 przez Ludek Obywatel (1,560 p.)
Pobierz ze strony NVIDII stare sterowniki
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,970 p.)
dokładnie Jak napisał Ludek, częsty problem przy aktualizacji NVIDI do nowych sterowników, że jest gorzej - bo wypuścili release niedostosowany jeszcze do wszystkiego.
Więc jeśli gra tego nie wymaga, albo nowe sterowniki (można to sprawdzić bo pewnie wiele tematów będzie w tej kwestii ) będzie już w wersji WHQL wydanej i będzie posiadał 1-aktualizacje wewnętrzną nie zmieniającą "wersji" to spokojnie wtedy aktualizujesz.
Ostatnio nawet taki release do nowych sterowników NVIDI np.  uniemożliwiał grę w Battlefield 2042
1
komentarz 20 grudnia 2021 przez CryC Nowicjusz (130 p.)
Czy jest możliwość, że wraz ze zmianami sterowników temperatury wzrosły? Bo włączyłem na zimno laptopa i uruchomiłem grę, FPS dochodziły nawet do 90, ale z czasem jak temperatury podniosły się wróciło do 30-40 FPS, po sprawdzeniu temperatur GPU i CPU miało 95°C. Średnio CPU wynosiło 80, jak niedawno sprawdzałem.
komentarz 20 grudnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,970 p.)
wiele rzeczy jest możliwe przez to że sterownik GPU nie jest kompatybilny i to wpływa na pozostałe podzespoły, spróbuj sprawdzić temperatury na karcie zintegrowanej która nie używa GPU tego zaktualizowanego sterownika .
Sprawdź czy aktualny sterownik jest kompatybilny z procesorem np na benchmarku, bo to tez może być tak, że gra wywołuje duże obciążenie - i zużycie stąd chłodzenie nawala i procesor się broni przed awarią

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 516 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2024 w Sprzęt komputerowy przez gsekulski Użytkownik (860 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez roksek Nowicjusz (240 p.)

93,394 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,552 komentarzy

62,752 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...