• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie MySQL - XAMPP

Object Storage Arubacloud
+1 głos
541 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2021 w SQL, bazy danych przez alpha.netrunner Gaduła (4,690 p.)

Witam,

Miałem takie zadanie:

-- 1. stwórz nową bazę danych o nazwie firma

-- 2. stwórz tabelę o nazwie pracwonik z polami
--    • id – typu całkowitego, automatycznie numerowane z kluczem głównym,
--    • imie – typu znakowego o długości maksymalnie 10 znaków,
--    • nazwisko – typu znakowego o długości maksymalnie 20 znaków,
--    • urodzony – typu daty,
--    • stanowisko – typu całkowitego

-- 3. Dodaj do tabeli 20 różnych osób o różnych danych, stanowiska powinny przybrać wartości z zakresu od 1 do 5

-- 4. Wyświetl strukturę tabeli pracownik

-- 5. Wyświetl zawartość tabeli pracownik

I zrobiłem to tak:

create database `firma`
use `firma`
TRUNCATE `pracownik`;
create table `pracownik` (
    `id` INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
    `imie` VARCHAR( 10 ),
    `nazwisko` VARCHAR( 20 ),
    `urodzony` DATE,
    `stanowisko` INT
);
INSERT INTO `pracownik` 
(`id`, `imie`, `nazwisko`, `urodzony`, `stanowisko`)
VALUES
(NULL, "Janusz", "Kowalski", "11-01-1998", 1),
(NULL, "Mariusz", "Kowalski", "11-01-1998", 2),
(NULL, "Klaudiusz", "Kowalski", "11-01-1998", 3),
(NULL, "Mikołaj", "Kowalski", "11-01-1998", 4),
(NULL, "Wojciech", "Kowalski", "11-01-1998", 5),
(NULL, "Janusz", "Kowalski", "11-01-1998", 1),
(NULL, "Mariusz", "Kowalski", "11-01-1998", 2),
(NULL, "Klaudiusz", "Kowalski", "11-01-1998", 3),
(NULL, "Mikołaj", "Kowalski", "11-01-1998", 4),
(NULL, "Wojciech", "Kowalski", "11-01-1998", 5),
(NULL, "Janusz", "Kowalski", "11-01-1998", 1),
(NULL, "Mariusz", "Kowalski", "11-01-1998", 2),
(NULL, "Klaudiusz", "Kowalski", "11-01-1998", 3),
(NULL, "Mikołaj", "Kowalski", "11-01-1998", 4),
(NULL, "Wojciech", "Kowalski", "11-01-1998", 5),
(NULL, "Janusz", "Kowalski", "11-01-1998", 1),
(NULL, "Mariusz", "Kowalski", "11-01-1998", 2),
(NULL, "Klaudiusz", "Kowalski", "11-01-1998", 3),
(NULL, "Mikołaj", "Kowalski", "11-01-1998", 4),
(NULL, "Wojciech", "Kowalski", "11-01-1998", 5),
DESC `pracownik`;
SELECT * FROM `pracownik`;

Czy jest to poprawnie oraz jak mogę to sprawdzić? Jak mogę odpalić ten plik w celu sprawdzenia?

komentarz 7 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (270,330 p.)

zainstalować MySQL, albo środowisko jakieś z bazą danych i odpalić skrypt z konsoli.
Taki skrypt zwróci błąd 
 

Cannot insert the value NULL into column 'id' ... 
z powodu tego, że tak operacji zapisać nie możesz 

The statement has been terminated.
1
komentarz 8 listopada 2021 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

@alfa.netrunner, zapomniałeś o 4 punkcie  wink

show create table pracownik;

 

1
komentarz 8 listopada 2021 przez Mihoteo Bywalec (2,420 p.)
Między inputem a selectem jest DESC pracownik czyli opisanie tabeli więc nie przegapił.
komentarz 8 listopada 2021 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

No w sumie tak od DESCRIBEwink

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 listopada 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
wybrane 9 listopada 2021 przez alpha.netrunner
 
Najlepsza
Błąd na błędzie. Po kolei:

1 linia - średnik na końcu.

2 linia - średnik na końcu.

3 linia - usuń linię, nie masz tabeli pracownik, zatem jej nie opróżnisz.

33 linia - średnik zamiast przecinka.

34 linia - co to jest? Zamiast tego wpisz DESCRIBE pracownik, co wyświetli ci strukturę tabeli.

Ponadto:

- zmień format daty na rok-miesiąc-dzień

- unikaj polskich liter, zamień "Mikołaj" na "Mikolaj"

Działa.

 

Odpal w zakładce SQL programy phpMyAdmin z poziomu serwera bazy danych
1
komentarz 8 listopada 2021 przez Mihoteo Bywalec (2,420 p.)
34 jest jak najbardziej poprawne, DESC i DESCRIBE działaja tak samo po prostu jedno jest aliasem dla drugiego
1
komentarz 9 listopada 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Racja, zaćmienie z mojej strony.
+1 głos
odpowiedź 7 listopada 2021 przez Mihoteo Bywalec (2,420 p.)
Osobiście w insert into usunąłbym id i wszystkie nulle ponieważ jest to twój klucz główny i masz opcje auto increment więc sql sam wstawi w ich miejsca wartości od 1 do 20.

Co do wczytania pliku to możesz nawet wkleić to do konsoli w phpmyadminie skoro używasz xamppa. Powinieneś mieć go dostępnego pod adresem localhost/phpmyadmin
Komendy masz oddzielone ; więc nie powinno być problemu aby wrzucić całość na raz do konsolii.
1
komentarz 7 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (270,330 p.)
tak odp. na pierwsze pytanie, skrypt jest błędny i nie  wykona się.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 574 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2022 w SQL, bazy danych przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 518 wizyt
pytanie zadane 9 września 2021 w SQL, bazy danych przez KFC Użytkownik (610 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 391 wizyt

92,589 zapytań

141,439 odpowiedzi

319,689 komentarzy

61,974 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...