• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Powtarzanie funkcji modulo k-razy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
253 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2021 w C i C++ przez topol_123 Nowicjusz (190 p.)
edycja 3 listopada 2021 przez topol_123
Cześć,

Mam taki program, który wprowadza 2 zmienne

cin >> n >> k;

Następnie wykonuje czynność: Bierze liczbę n i dzieli ją przez 10

if(n/10==0)

I teraz chcę żeby wykonywał tę czynność k-razy, a następnie wypisał wynik

przykład: Wejście 600 2 Wyjście: 6, czyli wykonuje 600/10 dwa razy

Czy to się robi za pomocą funkcji for? Proszę o pomoc
komentarz 3 listopada 2021 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

Musisz zdecydować czy chcesz dzielić liczbę przez 10

n/10

czy też chcesz stosować operację modulo 10.

n%10

W pierwszy przypadku dla liczby 600 - wynik będzie równy 6, w drugim będzie równy 0.

komentarz 3 listopada 2021 przez topol_123 Nowicjusz (190 p.)
Chce ją dzielić przez 10, pomyliłem się

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2021 przez topol_123 Nowicjusz (190 p.)
int n, k;
cin >> n >> k;

if(n/10==0) for(int i=0;i<k;i++) n/10;
cout << n/pow(10,k);

Okej, chyba mam to co chciałem.

Chciałbym teraz dodać regułe, że jeśli n nie dzieli się przez 10 to odejmuje od liczby 1 k-razy. Nie mam pomysłu jak to zapisać :/

komentarz 3 listopada 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Raczej nie, bo

n/10;

To zupełnie nic nie robi (a tym samym, cała ta linia nic nie robi). Musisz wynik dzielenia do czegoś przypisać. Jak ją poprawisz, to ten pow() będziesz mógł wyrzucić.

0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2021 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

Wszystko można zapisać w jednej linijce, nie używając żadnych pętli. Wykorzystaj funkcję std::pow z biblioteki math.h.

n = n%10 ? n-k : n/pow(10,k);

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,264 wizyt
pytanie zadane 29 września 2017 w Mikrokontrolery przez niezalogowany
+2 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 405 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2017 w C i C++ przez maxinus Nowicjusz (120 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...