• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie komputera w samochodzie

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
7,770 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2015 w C i C++ przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Witam , jakiego języka używa się do "obslugi" komputera samochodowego ?
Czy istnieją jakieś programy które usprawniają ingerencję ? Tak aby można było wprowadzić optymalne dane, czy parametry ?
Orientuje się ktoś jak to w ogóle wygląda, bo jestem w tym całkowicie zielony .

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez NoName Mądrala (5,640 p.)
wybrane 29 sierpnia 2015 przez Dragonet.17

Najlepsza
Z tego co mi wiadomo, to komputery pokladowe maja systemy czasu rzeczywistego.

W komputerach samochodowych liczy się bezawaryjnosć i pewność działania. Wydaje mi się, że w dużej części jest używany assembler (oczywiście nie wszystko).

Jeśli chodzi Ci o zmienianie parametrów itp, wystarczy odpowiednie oprogramowanie, a w nim da się na prawdę dużo rzeczy poustawiać, jak obroty, wtrystki, zapłon itp.

Np dla samochodów spod znaku VW, (czyli wszystkie seaty, skody i pół świata) zainteresuj się VAG-iem, ( w wersji demo tylko odczytasz i skasujesz blędy, w pełnej masz większe możliwości).
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
akuratmam Vovlvo, ale kael podchodzi do sporej liczby samochodów
+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Samoprowadzące się samochody google są pisane w Pythonie ;) Posiada on wiele modułów usprawniających pracę nad takim autem, jego namierzanie i prowadzenie

O tym mowa:

http://www.michiganautolaw.com/wp-content/uploads/2014/07/Google-driverless-car.jpg
komentarz 28 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Chłopakowi chyba chodziło o komputer pokładowy, który steruje maszynerią w samochodzie, czyli np. wtrysk paliwa.
komentarz 28 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Patrycjerz - dokładnie o to mi chodziło :)
+1 głos
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,610 p.)
Tego typu pytania najlepiej jakbys zadal np na forum elektroda.pl, tam masz ludzi zwiazanych stricte z mechanika i sprawami technicznymi
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Dzięki za dobry pomysł.
komentarz 30 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,610 p.)
Jak chodzi o sprawy techniczne to chyba najlepsze forum. Jest masa ludzi ktorzy na prawde znaja sie na rzeczy, sam jedynie tam zagladam, bo wiedza nie pozwala mi na zabieranie glosu w dyskusji heh :)
0 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Jeśli chodzi o takie normalne samochody to istnieją gotowe interfejsy do podłączania i modyfikacji pewnych parametrów, dużo ludzi ich używa ale nie mają pojęcia jak to naprawdę wszystko działa. A taka wiedza jest w rękach prawdziwych specjalistów i nikt narazie jej nie zdradza :)
Ok, rozumiem, ale pytanie czy jest dostęp do modyfikacji :P
Z niektórych źródeł wiem że tak.
Problem stonowi choćby prosta zmiana języka :P
Chociaz mozna by to zrobić z tłumaczeniem w ręku, byleby się jakimś cudem dokopać do kodu :D
komentarz 28 sierpnia 2015 przez Bogusz58 Nowicjusz (100 p.)
Takie zmiany wprowadza się przez specialną przystawke do komunikacji oraz soft zainstalowany na kompie. W nowszych modelach można zmienić już więcej parametrów niż tylko język. Zazwyczaj mechanicy samochodowi używają ich do szczytywania tak zwanych kodów usterki żeby lepiej i szybciej zlokalizować usterke, popytaj się jakiś mechaników może dadzą ci pogrzebać przy tym i możliwe że będą mieli czysty soft do samochodu.
Sytuacja wygląda tak, że zamówiłem kabel i mam oprogramowanie (dostałem), ale póki co głównie do odczytu aniżeli do wprowadzania jakichkolwiek zmian.
A przede wszystkim chciałbym za pomocą dodatkowego oprogramowania, zmienić język.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2020 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,894 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2017 w Inne języki przez alkocholik Nowicjusz (120 p.)
–2 głosów
2 odpowiedzi 290 wizyt

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...