• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ukrywanie paska przewijania

Object Storage Arubacloud
+1 głos
499 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez Dawidziu Bywalec (2,610 p.)
Czy jest możliwość, aby ukryć pasek przewijania w css wewnątrz diva, ale aby nadal dało się przewijać? (Funkcją overflow, lub czymś inny prostym)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 sierpnia 2021 przez PH03NIX Mądrala (6,130 p.)
wybrane 15 sierpnia 2021 przez Dawidziu
 
Najlepsza

A to: https://www.w3schools.com/howto/howto_css_hide_scrollbars.asp rozwiązanie z sekcji Hide Scrollbars But Keep Functionality nie działa?

0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2021 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Jedno co przychodzi mi do głowy to pomniejszenie zewnętrznego pojemnika tak aby był mniejszy o ten właśnie scrolbar. Problem jest w tym, że różne przeglądarki mogą mieć różny scrolbar więc trzeba go zbadać za pomocą js i ustawić dynamicznie.

<div class="outside">
	<div class="inside">
		Lorem ipsum dolor sit, amet consectetur adipisicing elit. Molestias velit facilis sunt placeat eaque necessitatibus culpa vel quaerat excepturi tempore! Dolore mollitia delectus fugit sed, totam magnam quo. Doloremque, obcaecati?
		Numquam praesentium facere quod vel libero veniam, fuga officiis dignissimos minus exercitationem. Quo accusantium quia provident itaque repellendus, molestias ipsum sed mollitia natus a sit animi at error labore fugit?
		Consequuntur eum molestias a omnis ea explicabo quidem culpa. Optio voluptas nesciunt, magnam quidem nobis autem quia adipisci perspiciatis? In at ipsum officia? Quibusdam mollitia cum dolorem blanditiis iure numquam.
		Fuga sint suscipit vel voluptate eveniet inventore sit illo nostrum repellendus ut error vero ex aspernatur, itaque esse at facere tenetur, quam provident nesciunt. Sed at porro dicta ipsa quaerat.
		Pariatur et odio magnam eius tenetur asperiores doloribus obcaecati perferendis magni amet id odit excepturi placeat qui quis voluptates fuga ea, aut laudantium, accusamus delectus, corrupti quas. Natus, in laborum.
		Mollitia dolorum dolore perspiciatis, aut commodi nemo voluptatem tenetur expedita repellendus dignissimos minima placeat nam dicta eos dolor voluptate nihil maxime quisquam iusto voluptatum libero? Exercitationem consequuntur nostrum placeat magnam.
		Voluptate et similique atque cupiditate fuga. Et sequi velit numquam alias consequatur cumque voluptas qui sunt voluptate aliquid porro asperiores illo quia repellat, neque ipsa debitis atque fuga ratione. Maxime?
		Repudiandae a sint nihil reprehenderit aspernatur repellendus, architecto ipsa. Tenetur animi reprehenderit doloremque nemo fugit mollitia modi nam sunt. Rem quia inventore maiores fugit eos? Aperiam consequuntur optio quas expedita.
		Ullam nobis, fuga ipsa officiis dolorum quod incidunt omnis iste! Earum accusamus deserunt corporis, totam aspernatur veritatis nulla est reprehenderit reiciendis iure molestias dolore ratione et voluptas expedita voluptates consequatur?
		Id, qui asperiores iste vitae ex harum, dolorum fugiat officiis, quam eligendi voluptatem deserunt quidem quo reprehenderit ducimus eius voluptas similique itaque dolorem! Exercitationem aperiam nisi molestias illum reprehenderit voluptas.
	</div>
</div>
.outside{
	position: relative;
	width: 185px;
	height: 500px;
	border: 1px solid red;
	overflow: hidden;
}

.inside{
	width: 200px;
	height: 500px;
	overflow: scroll;
	overflow-x: hidden;
	border: 1px solid gray;
	position: absolute;
}

 

komentarz 15 sierpnia 2021 przez Dawidziu Bywalec (2,610 p.)
A nie ma jakiejś specianej funkcji w css, która by to robiła? Albo zmienić jego wygląd i ustawić na przzroczysty?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 734 wizyt
pytanie zadane 28 września 2017 w HTML i CSS przez lastavenger Obywatel (1,060 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...