• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Node.js - błąd instalacji sharp

Object Storage Arubacloud
+1 głos
260 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2021 w JavaScript przez kellin Nowicjusz (170 p.)

Cześć, natknąłem się na błąd podczas próby użycia biblioteki sharp. W konsoli aplikacji NW.js wyskakuje błąd:

Uncaught Error: 
Something went wrong installing the "sharp" module

error: 1114\\?\C:\Users\[...]\src\node_modules\sharp\build\Release\sharp.node

- Remove the "node_modules/sharp" directory then run
  "npm install --ignore-scripts=false --verbose sharp" and look for errors
- Consult the installation documentation at https://sharp.pixelplumbing.com/install
- Search for this error at https://github.com/lovell/sharp/issues

    at Object.<anonymous> (C:\Users\[..]\src\node_modules\sharp\lib\constructor.js:32:9)
    at Module._compile (node:internal/modules/cjs/loader:1133:14)
    at Object.Module._extensions..js (node:internal/modules/cjs/loader:1168:10)
    at Module.load (node:internal/modules/cjs/loader:1013:32)
    at Function.Module._load (node:internal/modules/cjs/loader:853:14)
    at Module.require (node:internal/modules/cjs/loader:1037:19)
    at require (node:internal/modules/cjs/helpers:93:18)
    at Object.<anonymous> (C:\Users\[...]\src\node_modules\sharp\lib\index.js:3:15)
    at Module._compile (node:internal/modules/cjs/loader:1133:14)
    at Object.Module._extensions..js (node:internal/modules/cjs/loader:1168:10)

Wskazuje, że był błąd podczas instalacji, ale żadnego takiego komunikatu w konsoli nie dostałem.

Robiłem to, co jest zalecone i dalej nie działa. Sposoby z różnych innych źródeł też nie zadziałały. Czy ktoś wie jak na to zaradzić?

Fragment kodu w którym używam sharpa:

sharp(inputsValues[1]).resize(30, 30).toFile('icons/' + json[json.length - 1] + '.png');

 

komentarz 11 lipca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Robiłem to, co jest zalecone i dalej nie działa. Sposoby z różnych innych źródeł też nie zadziałały.

Jakie to były sposoby? Ktoś może niepotrzebnie podać Ci sposób, który już próbowałeś, nie wiedząc że go próbowałeś.

komentarz 12 lipca 2021 przez kellin Nowicjusz (170 p.)
Zmianianie ustawień grafiki dla programu na wysoką wydajność, usuwanie package-lock.json i ponowna instalacja przez npm install, instalowanie najnowszej wersji sharpa. To tyle co pamiętam.
komentarz 12 lipca 2021 przez kellin Nowicjusz (170 p.)
Oraz cofnięcie się do Node 10.x.
komentarz 15 lipca 2021 przez kellin Nowicjusz (170 p.)
Pytanie nadal aktualne
komentarz 15 lipca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Czy możesz wystawić tą apkę - albo lepiej tylko fragment, który korzysta z tej biblioteki i powoduje błąd - na GitHub?
komentarz 15 lipca 2021 przez kellin Nowicjusz (170 p.)

Błąd akurat wg konsoli nie bierze się z mojego programu, a z sharpa. Ścieżka błędu [...]\src\node_modules\sharp\lib\constructor.js:32, a powstaje on przez zaimportowanie przez program tego modułu używając require('sharp').

1
komentarz 15 lipca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Polecam zatem poczytać o tym problemie w issue'sach tej biblioteki - jest co najmniej kilka przypadków z tym błędem: https://github.com/lovell/sharp/search?q=something+went+wrong&type=issues

Jeśli żadne z rozwiązań Ci nie pomoże lub już próbowałeś rozwiązań z tego źródła, to po prostu załóż tam własny issue (pamiętając o trzymaniu się ichniejszych zasad kontrybucji), bo ten problem może być ściśle związany z samą biblioteką, jej konfiguracją lub jakimś niewłaściwym użytkowaniem. Najlepiej jest w takim przypadku pytać u źródła.

1
komentarz 15 lipca 2021 przez kellin Nowicjusz (170 p.)
Okej, dzięki. Jutro już wypróbuję te rozwiązania.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2019 w C# przez patsier01 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 566 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2015 w C# przez Marcel2727 Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2019 w JavaScript przez mknnn221 Początkujący (460 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...