• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalacja OpenGla

Object Storage Arubacloud
0 głosów
618 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nie mogę zainstalować OpenGla, wyskakuje mi że nie znaleziono czegoś tam. Skożystałem z tego poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=chPPVuzCAuQ

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Podaj całą treść błędu
komentarz 26 sierpnia 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
tak, dodałem, ale to samo mam z SFMLem, i tutaj też się nie pojawia okienko, tylko odrazy się program kończy, tak jakby w mainie nic nie było
komentarz 26 sierpnia 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
#include <GL/glut.h>
#include <stdlib.h>

// funkcja generująca scenę 3D

void Display()
{
    // kolor tła - zawartość bufora koloru
    glClearColor( 1.0, 1.0, 1.0, 1.0 );

    // czyszczenie bufora koloru
    glClear( GL_COLOR_BUFFER_BIT );

    // kolor kwadratu
    glColor3f( 1.0, 0.0, 0.0 );

    // początek definicji wielokąta
    glBegin( GL_POLYGON );

    // kolejne wierzchołki wielokąta
    glVertex3f( 0.0, 0.0, 0.0 );
    glVertex3f( 0.0, 1.0, 0.0 );
    glVertex3f( 1.0, 1.0, 0.0 );
    glVertex3f( 1.0, 0.0, 0.0 );

    // koniec definicji prymitywu
    glEnd();

    // skierowanie poleceń do wykonania
    glFlush();

    // zamiana buforów koloru
    glutSwapBuffers();
}

// zmiana wielkości okna

void Reshape( int width, int height )
{
    // generowanie sceny 3D
    Display();
}

// stałe do obsługi menu podręcznego

enum
{
    EXIT // wyjście
};

// obsługa menu podręcznego

void Menu( int value )
{
    switch( value )
    {
        // wyjście
    case EXIT:
        exit( 0 );
    }
}

int main( int argc, char * argv[] )
{
    // inicjalizacja biblioteki GLUT
    glutInit( & argc, argv );

    // inicjalizacja bufora ramki
    glutInitDisplayMode( GLUT_DOUBLE | GLUT_RGB );

    // rozmiary głównego okna programu
    glutInitWindowSize( 400, 400 );

    // utworzenie głównego okna programu
    glutCreateWindow( "Kwadrat 1" );

    // dołączenie funkcji generującej scenę 3D
    glutDisplayFunc( Display );

    // dołączenie funkcji wywoływanej przy zmianie rozmiaru okna
    glutReshapeFunc( Reshape );

    // utworzenie menu podręcznego
    glutCreateMenu( Menu );

    // dodatnie pozycji do menu podręcznego
    #ifdef WIN32

    glutAddMenuEntry( "Wyjście", EXIT );
    #else

    glutAddMenuEntry( "Wyjscie", EXIT );
    #endif

    // określenie przycisku myszki obsługującej menu podręczne
    glutAttachMenu( GLUT_RIGHT_BUTTON );

    // wprowadzenie programu do obsługi pętli komunikatów
    glutMainLoop();
    return 0;
}

proszę, ale ten sam, na laptopie działał poprawnie, pewnie coś jest nie tam z kompilatorem

komentarz 26 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Jaką wersje OpenGLa obsługuje twoja karta graficzna?
komentarz 26 sierpnia 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
NIezbyt wiem, jutro do mnie kolega informatyk przychodzi. Nie jestem dobry w tych wszystkich kartach, procesorów itp, itd
komentarz 26 sierpnia 2015 przez niezalogowany
No to dopóki nie będe tego wiedział to nic więcej pomóc nie mogę. Problem prawdopodobnie jest dla tego że masz kod w OpenGL 4.2 który próbujesz uruchomić na karcie nieobsługującej tej wersji albo nie mieć zainstalowanego OpenGL 4.2 tylko starszą wersje.
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Pokaż proszę pełny kod błędu. Generalnie sam OpenGL w wersji mimimum 2.1 jest dostępny z CodeBlocks'em, więc jeśli brakuje jakiejś biblioteki, to stawawiam na GLUT - utility tools nie jest domyślnie zainstalowany, więc musimy go pobrać. Ewentualnie jeszcze może brakować podlinkowania odpowiednich bibliotek statycznych w opcjach projektu, ale niestety bez kodu błędu nie powiem Ci nic więcej. Z góry przepraszam, ale nie chciało mi się oglądać tego filmu...

Jednak skoro było to "no such file or directory", to na 99% nie zainstalowałeś poprawnie GLUT.

Rozwiązania są dwa - pobrać GLUT lub pisać trudniejszą wersję kodu i poznawać całą architekturę tych funkcji od bebechów, przy pomocy WinApi oraz gołego OpenGL. Minus jest taki, że niestety kod napisany w ten sposób traci na przenośności.

P.S, pliki w Code::Blocks bez instalowania GLUT, w folderze include/GL wyglądają u mnie tak:

komentarz 27 sierpnia 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
teraz już działa, ale pisałem, nie włącza się okienko projektu, ale konsola tak, i program odrazu się kończy

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 240 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2016 w C i C++ przez dorgovor Użytkownik (580 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 106 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2016 w C i C++ przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...