• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd "undefined reference to 'main'"

Object Storage Arubacloud
+1 głos
612 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2021 w C i C++ przez Pakucza Nowicjusz (130 p.)
edycja 14 maja 2021 przez ScriptyChris

Witam, pisze program w szkole gdzie zadanie brzmi:

Napisz program poszukujący maksymalnej sumy pól w kwadracie. Wykorzystaj funkcję Losuj oraz MaksSuma.

Napisałem program ale ciągle wyskakuje mi błąd, niżej zapisze program i błąd.

#include <iostream>
#include <stdio.h>
using namespace std;


const int N=5;
void Losuj(int A[][N+1])
{
   for (int i=0;i<N;i++)
        for (int j=0;j<N;j++)  A[i][j]=1+rand()%9;
   for (int i=0;i<N;i++)
   {
       A[N][i]=0;  A[i][N]=0;
   }
}
void Wypisz(int A[][N+1])
{
      for (int i=0;i<N;i++)
      {
          for (int j=0;j<N;j++)   cout<<A[i][j]<<" ";
          cout<<endl;
      }
}
int MaksSuma(int A[][N+1])
{
    int suma=A[0][0],  w=0,  k=0;
    for (int i=1;i<2*N-1;i++)
        if (A[w+1][k]>A[w][k+1])
    {
        suma+=A[w+1][k];  w++;
    }
    else
    {
        suma+=A[w][k+1];  k++;
    }
    return suma;
}

Natomiast wyskakują takie błędy: 

(.text+0x20): undefined reference to `main'

collect2: error: ld returned 1 exit status

 

Bardzo bym prosił o pomoc albo wskazówki. Wiem, że gdzieś muszę wstawić int main() ale niewiem gdzie.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Nie masz funkcji main.

Serio nie próbowałeś tego nawet wygoolać?
komentarz 17 maja 2021 przez Pakucza Nowicjusz (130 p.)
Wiem, że jej brakowało ale nigdzie gdzie ją wrzucałem do kodu to nie działało.
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Funkcja main():  [ 1 ]  [ 2 ]  [ 3 ]

i tak ... 

#include <iostream>
using namespace std;
 
 
const int N=5;

void Losuj(int A[][N+1])
{
   for (int i=0; i<N; i++)
        for (int j=0; j<N; j++)  
            A[i][j]=1+rand()%9;
            
   for (int i=0;i<N;i++)
   {
       A[N][i]=0;  
       A[i][N]=0;
   }
}
void Wypisz(int A[][N+1])
{
    for (int i=0;i<N;i++)
    {
        for (int j=0; j<N; j++) cout << A[i][j] << " ";
        cout << endl;
    }
}
int MaksSuma(int A[][N+1])
{
    int suma=A[0][0], w=0, k=0;
    
    for (int i=1; i<2*N-1; i++)
        if (A[w+1][k]>A[w][k+1])
        {
            suma+=A[w+1][k];  
            w++;
        }
        else
        {
            suma+=A[w][k+1];  
            k++;
        }
            
    return suma;
}

int main()
{
    
    // Tu kod "wywołujący" funkcje
    
    return 0;
}

lub

#include <iostream>
using namespace std;
 
 
const int N=5;

void Losuj(int A[][N+1]);
void Wypisz(int A[][N+1]);
int MaksSuma(int A[][N+1]);

int main()
{
    
    // Tu kod "wywołujący" funkcje
    
    return 0;
}

void Losuj(int A[][N+1])
{
   for (int i=0; i<N; i++)
        for (int j=0; j<N; j++)  
            A[i][j]=1+rand()%9;
            
   for (int i=0;i<N;i++)
   {
       A[N][i]=0;  
       A[i][N]=0;
   }
}
void Wypisz(int A[][N+1])
{
    for (int i=0;i<N;i++)
    {
        for (int j=0; j<N; j++) cout << A[i][j] << " ";
        cout << endl;
    }
}
int MaksSuma(int A[][N+1])
{
    int suma=A[0][0], w=0, k=0;
    
    for (int i=1; i<2*N-1; i++)
        if (A[w+1][k]>A[w][k+1])
        {
            suma+=A[w+1][k];  
            w++;
        }
        else
        {
            suma+=A[w][k+1];  
            k++;
        }
            
    return suma;
}

 

1
komentarz 17 maja 2021 przez Pakucza Nowicjusz (130 p.)
Dzięki bardzo za pomoc!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 336 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 58 wizyt
pytanie zadane 11 marca w Inne języki przez Arek04 Użytkownik (700 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 317 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2022 w C i C++ przez polandonion Mądrala (7,040 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...