• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Menu zjeżdża na prawo

Object Storage Arubacloud
+1 głos
149 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez Skiuelowsky Nowicjusz (130 p.)

Chciałem wyśrodkować menu poprzez maring-left auto margin-right auto ale zjeżdza troche na prawo to kod:

body {
  margin: 0;
  background-color:black;
}
ul {
  width: 100%;
  float: down;
  list-style:none;
  font-family: 'Anton', sans-serif;
}

li a{
  float: down;
  display:block;
  width: 20%;
  text-align: center;
  padding: 20px 20px;
  text-decoration: none;
  color: white;
  margin-top: 5px;
  margin-bottom: 5px;
  background-color:blue;
  margin-left:auto;
  margin-right:auto;
}

li:nth-child(1) a {
  background-image: url("img/menu1.png");
  background-size:100% 100%;
  background-repeat: no-repeat;
}

li:nth-child(2) a {
  background-image: url("img/menu2.png");
  background-size:100% 100%;
  background-repeat: no-repeat;
}

Przy okazji jak zrobić aby to menu było na środku ale tak centralnie na środku? 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2021 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Najprościej wstaw menu w pojemnik i potraktuj ul jako element inline-block; Wycentrujesz je wtedy za pomocą text-align; center; Pamiętaj o domyślnych margin i padding dla ul.

<nav>
	<ul>
		<li><a href="">link</a></li>
		<li><a href="">link</a></li>
		<li><a href="">link</a></li>
		<li><a href="">link</a></li>
	</ul>
</nav>
*{
		border: 1px solid red;
}
nav{
	width: 100%;
	text-align: center;
}	
	
ul{
	display: inline-block;
	width: 20%;
	padding: 0;
	margin: 0;
}
li{
	list-style: none;
}

Ale to nie jedyny sposób. Centrowanie css

komentarz 22 kwietnia 2021 przez Skiuelowsky Nowicjusz (130 p.)
tyle że ja chce użyć obrazków jako guziki menu. Bez obrazków wcześniej się nie rozjeżdżało
komentarz 22 kwietnia 2021 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
No i w czym problem? Wstaw obrazki zamiast tekstu.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Nie ma takiej wartości jak down dla własności float.
komentarz 22 kwietnia 2021 przez Skiuelowsky Nowicjusz (130 p.)
usunąłem to ale dalej zjeżdża na prawo :/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Przemysław Obywatel (1,510 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 285 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 388 wizyt
pytanie zadane 24 października 2015 w HTML i CSS przez DariuszH Gaduła (3,100 p.)

92,626 zapytań

141,486 odpowiedzi

319,844 komentarzy

62,009 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...