• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System.UnauthorizedAccessException - odmowa dostępu do ścieżki

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
1,481 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Kasiullinek Nowicjusz (160 p.)

Cześć, przerabiam kurs z programowania w C++ i doszłam do tematu zapisu  i odczytu plików. Kod jest poprawny - sprawdziłam, ale plik.txt się nie utworzył.  Sprawdziłam czy da się odczytać plik, gdy sama stworzę i wpiszę tam treść, bez użycia kodu - działa. Otworzyłam inny program do kodowania tym razem w C#, ale problem jest taki sam. Zapis pliku nie działa, ale odczyt już tak. Ale tym razem jeszcze wyskoczył mi taki komunikat:   

Sprawdzałam uprawnienia i je mam. We właściwościach pliku.txt atrybut tylko do odczytu nie jest zaznaczony. Program Antywirusowy też nie przeszkadza. Gdzie może leżeć przyczyna i jak jej się pozbyć?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (256,540 p.)

Może to będzie pomocne (opisane na przykładzie aplikacji c#):

System.UnauthorizedAccessException: Access to the path “…” is denied

Możesz spróbować uruchomić skompilowany Twój program na dysku innym niż C:, często ten problem dotyczy uprawnień do dysku gdzie zainstalowany jest system.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2018 w PHP przez htkuba Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w C i C++ przez FaloY Bywalec (2,180 p.)

93,291 zapytań

142,290 odpowiedzi

322,337 komentarzy

62,615 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...