• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przechowywanie treści postów

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
79 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2021 w SQL, bazy danych przez dawid628 Początkujący (400 p.)
Cześć, jestem w trakcie tworzenia projektu na zajęcia z programowania w internecie. Tworze stronę wypożyczalni samochodów, jestem na etapie baza danych/backend.

Na stronie mam zakładkę aktualności, która będzie edytowana za pomocą prostego CMS (dodawanie, edycja, usuwanie postów).

Moje pytania dotyczy tego, w jaki sposób przechowywac treść posta w bazie, czy zwykły typ text? Czy jakiś plik tekstowy? Potrzebuję wyjaśnienia.

Nasuwa mi sie też pytanie w jaki sposób ma potem działać edytowanie takiego posta? Może ktoś potrafiłby mi wyjaśnić jak ma działać i w jaki sposób wyświetlanie treści w cms w celu edycji (od strony wlasnie backendu).

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2021 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Jakiej bazy używasz? W przypadku MySQL może to być jak najbardziej typ TEXT: https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/blob.html

Pamiętaj o weryfikacji przesyłanych treści. Więcej o atakach prowadzonych w takich przypadkach możesz poczytać tutaj: https://sekurak.pl/czym-jest-sql-injection/
1
komentarz 14 kwietnia 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Nie tylko sql injection, ale też do takiego inputa w cms można wstrzykiwać np. kod html, przed czym również trzeba się bronić, poprzez np. weryfikacje znaków wprowadzanych do inputa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 496 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 444 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 279 wizyt

92,980 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,307 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...