• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z C++

Object Storage Arubacloud
+1 głos
459 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2021 w C i C++ przez Kacper Wysoczański Nowicjusz (130 p.)
Witam, chodzę do 1 klasy liceum i od początku tych zdalnych lekcji nie rozumiem nic z informatyki a interesuje się nią. Nie wiem skąd mam się jej uczyć bo w szkole nauczyciel źle to tłumaczy. Mam takie zadanie do zrobienia:

Napisz program, który pobierze kwotę do zapłaty oraz gotówkę podaną przez klienta. Program ma sprawdzić, czy klient nie dał za mało gotówki. Jeśli tak, to będzie trzeba ponownie wpisać wartość gotówki.

 

Nie umiem tego zrobić, mógłby ktoś pomóc?

I mógłby ktoś doradzić gdzie mogę się uczyć tej informatyki bo w szkole to nie ma szans tym bardziej na tych zdalnych.

pozdrawiam
komentarz 12 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 12 kwietnia 2021 przez VBService

A jesteś w stanie cokolwiek zapisać z tego zadnia, co tylko potrafisz, nie musi być dobrze, wrzucisz tu kod to, pomożemy Tobie, i pokażemy co jest błędnie zapisane, jak to można lepiej zapisać itp.  smiley

Może być nawet coś w stylu

  1. Wypisanie na ekran komunikatu:
    a. "Prosze podac kwote do zaplaty",
    b. "Prosze podac kwote gotowki pobranej od klienta"
    najprostszym poleceniem w c++ do tego celu jest:  std::cout
  2. Pobrać od klienta "kwotę do zapłaty":
    najprostszym poleceniem w c++ do tego celu jest:  std::cin
  3. Jakiego typu zmienną chcę użyć do "pobrania kwoty":
    int kwota; , czy double kwota; , czy może float kwota;
  4. ...
  5. ...
  6. Gdy "klient dał za mało gotówki" wróć do punktu 1b:
    instrukcja warunkowa if(...),  pętle w c++,
    możesz podać jeszcze ile klient musi dołożyć gotówki, lub ile będzie reszty.
komentarz 12 kwietnia 2021 przez Kacper Wysoczański Nowicjusz (130 p.)
Właśnie problem  w tym że przez te zdalne lekcje to nie rozumiem nic z tego C++

chcialbym znaleźć jakiś kurs żeby chociaż dla siebie się tego uczyć
komentarz 12 kwietnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 12 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 12 kwietnia 2021 przez VBService

Zacznij  od smiley

#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty: ";
    // ? co dalej bys napisał 

    return 0;
}

 

Takie proste programy możesz pisać w edytorze online.

komentarz 12 kwietnia 2021 przez Kacper Wysoczański Nowicjusz (130 p.)
#include <iostream>
 
int main()
{
    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty";
    // ? co dalej bys napisał

<<100PLN<<
 
    return 0;
}

Nie wiem czy dobrze miałabym jakiś kurs przejść bo nie umiem tego :(
komentarz 12 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Po pierwsze zobacz jak się na tym forum: wstawia kod.  wink

komentarz 12 kwietnia 2021 przez Kacper Wysoczański Nowicjusz (130 p.)
#include <iostream>
 
int main()
{
    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty: ";
    // ? co dalej bys napisał 
<<100PLN<<
 
    return 0;
}

 

komentarz 12 kwietnia 2021 przez Kacper Wysoczański Nowicjusz (130 p.)
#include <iostream>
  
int main()
{
    int kwota;
 
    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty: ";
    std::cin >> kwota;
     
    // linie poniżej dla testów - prezentacja
    std::cout << kwota << std::endl;
    std::cout << "kwota=100" << kwota << "pln";
  
    return 0;
}

 

komentarz 12 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

online

#include <iostream>
   
int main()
{
    int kwota, gotowka;
  
    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty: ";
    std::cin >> kwota;
    
    std::cout << "Prosze podac kwote gotowki pobranej od klienta: ";
    std::cin >> gotowka;

    // Tu napisz kod, który ...
    // "sprawdzić, czy klient nie dał za mało gotówki"
    // if ( ? )

    return 0;
}

 [ if (...) ]

komentarz 12 kwietnia 2021 przez Kacper Wysoczański Nowicjusz (130 p.)
kurde nie mam pomysłu :(

Musze se poparzec na jakies poradniki programowania bo naprawde bym chcial sie tego nauczyc a w szkole nic nie rozumiem

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2021 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

To są podstawy programowania. Do wykorzystania następujące elementy:

  1. Wczytanie danych za pomocą std::cin
  2. Zmienne typu int lub double ( w zależności od treści zadania ) do przechowywania wartości wczytanych
  3. Pętla while( warunek sprawdzający ) { }

Jeżeli interesujesz się informatyką to zadanie to jest do ogarnięcia w krótkim czasie, musisz tylko przerobić i przetrawić podstawy C++ ( to jest warunek konieczny abyś w przyszłości sam tworzył programy ).

Poczytaj  C++ dla żółtodziobów jak się uczyć czego unikać

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Załóżmy, że kwota do zapłaty będzie liczbą całkowitą, czyli bez groszy

czyli musimy zadeklarować zmienną typu integer

mamy już komunikat wypisany na ekranie:

std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty";

dopisujemy kod, który umożliwi pobranie wartości do programu od użytkownika

i zapiszę ją w zmiennej.

 

kod online

#include <iostream>  

int main()
{
    int kwota;

    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty: ";
    std::cin >> kwota;     

    // linie poniżej dla testów - prezentacja
    std::cout << kwota << std::endl;
    std::cout << "kwota=" << kwota << "pln";

    // Próbuj dalej sam
  
    return 0;
}

 

std::cout ]  [ std::cin ]  [ std::endl ]

#include <iostream> ]  [ main() ]

komentarz 12 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 12 kwietnia 2021 przez VBService

Więcej już Tobie nie napisze bo zaraz całe zadanie będzie gotowe (gotowiec)  wink

online

#include <iostream>
    
int main()
{
    int kwota, gotowka;
   
    std::cout << "Prosze podac kwote do zaplaty: ";
    std::cin >> kwota;
     
    std::cout << "Prosze podac kwote gotowki pobranej od klienta: ";
    std::cin >> gotowka;
 
    if (kwota > gotowka)
    {
        std::cout << "Pobrana kwota od klienta jest mniejsza od kwoty do zaplaty!" << std::endl
                  << "brakuje: " << (kwota - gotowka) << std::endl;
                  
                  // co jescze brakuje Twoim zdaniem, żeby ...
                  // "klient nie dał za mało gotówki. Jeśli tak, to będzie trzeba ponownie wpisać wartość gotówki." ?
    }
    else if (kwota < gotowka)
    {
        std::cout << "Pobrana kwota od klienta jest wieksza od kwoty do zaplaty!" << std::endl
                  << "reszta: " << (gotowka - kwota) << std::endl
                  << "Dziekujemy! Zapraszamy ponownie!" << std::endl;
                  exit(0);
    }
    else // lub else if (kwota == gotowka)
    {
        std::cout << "Pobrana kwota od klienta jest identyczna co kwota do zaplaty!" << std::endl
                  << "Dziekujemy! Zapraszamy ponownie!" << std::endl;
                  exit(0);
    }
    
    return 0;
}

 

[ exit(0) ]

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 259 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2022 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 367 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2022 w C i C++ przez Pysa6 Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 268 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2022 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...