• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php prosty błąd w kodzie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
148 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2021 w PHP przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)

Hej,

idę kurczę toćka w toćkę wg instrukcji pisania kodu (towrzenie strony logowania) i taki błąd wyrzuca!:

Parse error: Unmatched '}' in C:\xampp\htdocs\Osadnicy\zaloguj.php on line 12

 

Próbowałem dodać średnik, zamknąć klamrą etc. ale to na nic :( 

Można prosić o pomoc?

 

Dziękuję z góry za wsparcie.,

Pozdrawiam ciepło,

 

S

 <?php
 
	require_once "connect.php";
	
	$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
	
	if ($polaczenie->connect_errno!=0)
	{
		echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
	}
	else
	}
		$login = $_POST['login'];
		$haslo = $_POST['haslo'];
		
	$sql = "SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user='$login' AND pass='$haslo'";
		
		if ($rezultat = @$polaczenie->query($sql))	
		{
			$ilu_userow = $rezultat->num_rows;
			if($ilu_userow>0)
			{
				$wiersz = $rezultat->fetch_assoc();
				$user = $wiersz['user']; 
				
			
				$rezultat->free_result();
				
				echo $user;
				
			} else {
		
		
		}			
		
		}
		
		$polaczenie->close();
	
	
	
	
	?>
 

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2021 przez Lopus Początkujący (360 p.)
Proponuje, żebyś zaczął korzystać z jakiegoś IDE.
Np: Visual Studio Code.

Prawdopodobnie edytor, którego używasz nie pokazuje Ci błędów w zamknięciu. A to dużo pomaga :)
komentarz 9 kwietnia 2021 przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)
thx :)
komentarz 9 kwietnia 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)

@Lopus, do visual studio code doinstaluj sobie wsparcie dla języka php. Od razu po właczeniu vscode, pojawi Ci się strona powitalna gdzie będzie taka opcja.

komentarz 9 kwietnia 2021 przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)
już kiedyś zainstalowałem VS Code ale to kombajn. Poleciłbyś może jakiś materiał do konfiguracji VS Code?
komentarz 9 kwietnia 2021 przez Lopus Początkujący (360 p.)
komentarz 9 kwietnia 2021 przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)
dziękuję bardzo :)

pozdrawiam.

S.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)

Tutaj jest błąd:

else
   }
       $login = $_POST['login'];
       $haslo = $_POST['haslo'];

Poprawiona wersja:

else {
       $login = $_POST['login'];
       $haslo = $_POST['haslo'];

 

Polecenie else musi być "otwarte" i "zamknięte" za pomocą klamer tak jak if, function etc.

komentarz 9 kwietnia 2021 przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)

dziękuję bardzo.

błąd poprawiony i pojawił się nowy, pomimo, że nic nie zmieniałem w kodzie oprócz podciągnięcia linijek do góry dla większej zwartości...:

 

Parse error: Unclosed '{' on line 11 in C:\xampp\htdocs\Osadnicy\zaloguj.php on line 41

komentarz 9 kwietnia 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Musisz wstawić kod, który masz aktualnie. Ale skoro błąd jest tej samej treści co poprzedni, na dodatek masz też linijkę błędu, więc myślę, że poradzisz sobie sam ;)
komentarz 9 kwietnia 2021 przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)
thx:)
komentarz 9 kwietnia 2021 przez Cloud2 Nowicjusz (220 p.)

problem w tym, że do 48 minuty szkolenia (https://miroslawzelent.pl/kurs-php/logowanie-do-strony-sesja-wstrzykiwanie-sql/)  wszystko szło dobrze.

 

Od tego momentu poprawki błędu powodują pojawienie się nowego.

 

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2022 w PHP przez Mikoh8123 Początkujący (250 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 121 wizyt
pytanie zadane 10 października 2021 w PHP przez XxThorusxX Użytkownik (500 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 722 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w PHP przez toffik93 Bywalec (2,820 p.)

92,596 zapytań

141,445 odpowiedzi

319,717 komentarzy

61,980 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...