• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SQL - polecenie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2021 w SQL, bazy danych przez Seicento_w_benzynie Nowicjusz (190 p.)
Mam problem

tabelę klient w której znajduje się imię i nazwisko klienta muszę rozdzielić to na 2 osobne kolumny imię i nazwisko.

język SQL

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Mistrz Yoda pyta: Kod twój gdzie jest?
komentarz 19 marca 2021 przez Seicento_w_benzynie Nowicjusz (190 p.)
po co w tym przypadku kod ? skoro opisałem strukturą tabeli ?
komentarz 19 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
No i jakie jest twoje rozwiązanie? Uważasz, że bez kodu magicznie ci się podzieli tabela? Zrób nowa tabelę, ze starej pobierz dane np. PHP-em (język ma wiele funkcji do operacji na tekstach) im wstaw do nowej.
komentarz 19 marca 2021 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
nie trzeba używać w tym przypadku php, język sql i tsql dostarcza narzędzia które pozwolą to zrobić w kilku poleceniach, myślę, że nawet w 3 się uda
1
komentarz 19 marca 2021 przez Wiciorny Ekspert (270,590 p.)

@Seicento_w_benzynie,no to jak opisałeś wszystko to co od nas chcesz? 

0 głosów
odpowiedź 19 marca 2021 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)

Pytanie wydaje się być trywialne, jeżeli mamy pewność, że ktoś wpisywał do komórki pary "Imię Nazwisko", jeżeli ktoś pomieszał i dodawał "Nazwisko Imię" lub jedna osoba ma kilka imion i kilka nazwisk, to już zadanie może być nierozwiązywalne.
Ale jeżeli założymy, że ktoś dodawał do jednej komórki jedno imie i jedno nazwisko to zrobimy to tak:

SELECT LEFT(name, CHARINDEX(' ', name)) AS imie, RIGHT(name, LEN(name)-CHARINDEX(' ', name)) as nazwisko FROM klient
komentarz 19 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Nie mamy informacji o serwerze, na innym nieco inaczej wyglądają funkcje. Dane również mogą być "pomieszane", dlatego uważam, że opieranie się na samym SQL-u może być zawodne. Najlepiej, niech pytający pokaże próbkę danych z tabeli.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,430 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,069 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez Samwoja Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 194 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2018 w SQL, bazy danych przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,782 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...