• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zakodować atrybuty w HTML, aby zapobiec XSS?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
379 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2021 w HTML i CSS przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
zmienione kategorie 12 marca 2021 przez ScriptyChris

Cześć! W celu ochrony przed atakami XXS, chciałbym zakodować atrybuty w HTML. Problem polega ze nie wiem jak to zrobić. Na tej stronie https://cheatsheetseries.owasp.org/cheatsheets/Cross_Site_Scripting_Prevention_Cheat_Sheet.html jest co prawda wyjaśnione, ale jest to napisane takim językiem ze nic nie rozumiem. Może mógłby ktoś to wytłumaczyć albo podesłać linka gdzie jest to lepiej wyjaśnione.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 12 marca 2021 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Ale chodzi Ci o Twój HTML czy HTML, który user przesyła w jakiś sposób? Bo jeśli Twój, to nie powinieneś tego robić. Natomiast jeśli chodzi o HTML przesyłany przez usera, to zależy od tego, czym przerabiasz ten kod, np. w PHP są odpowiednie biblioteki, w JS jest DOMPurify.

1
komentarz 12 marca 2021 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Klikałes w ten link ? Chodzi mi o tą drugą zasadę żeby ktoś wytłumaczył na czym to polega bo nie bardzo rozumiem. A jaka jest roznica miedzy moim html a html ktory przesyla user ?
1
komentarz 12 marca 2021 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Tak, kliknąłem.

A jaka jest roznica miedzy moim html a html ktory przesyla user ?

Różnica jest taka, ze Twój HTML jest… cóż, Twój. A to znaczy, że masz nad nim pełną kontrolę i możesz mu ufać. Więc nie ma sensu zabezpieczać się przed czymś, co sam napisałeś.

XSS polega na wstrzyknięciu obcego HTML-a przez usera. Nad takim HTML-em nie masz kontroli, więc musisz go filtrować, żeby user nie zrobił stronie kuku.

komentarz 23 marca 2021 przez qax Dyskutant (8,060 p.)

Jest też w PHP htmlspecialchars(), który zamienia niebezpieczne znaki na encje

<?php
$new = htmlspecialchars("<a href='test'>Test</a>", ENT_QUOTES);
echo $new; // &lt;a href=&#039;test&#039;&gt;Test&lt;/a&gt;
?>

Poza tym warto też usuwać ze ciągów odwrócone ukośniki

komentarz 23 marca 2021 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

W podlinkowanym przeze mnie poradniku PHP jest wyjaśnione, dlaczego zamiast htmlspecialchars należy używać htmlentities:

htmlentities() differs from its cousin htmlspecialchars() in that it encodes all applicable HTML entities, not just a small subset.

 

komentarz 23 marca 2021 przez qax Dyskutant (8,060 p.)
OK. Dzięki za uwagę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 292 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2018 w PHP przez maciej.szarlat Użytkownik (710 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 17 września 2021 w Ogłoszenia, zlecenia przez Bzytek Użytkownik (810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...