• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pliki pdf i administrowanie nimi za pomocą baz danych lub innego języka.

0 głosów
455 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2021 w SQL, bazy danych przez D0nt_writ3_t0_m3 Początkujący (340 p.)
Proszę, powiedzcie mi, jak np.

Prowadzę serwis bibliotekowy, chciałbym teraz wydrukować specjalną listę książek z danymi z baz danych a to wszystko w formacie PDF bądź DOCX. Po prostu chciałbym do np. tabeli jakiejś włożyć dane z bazy danych.

Jak to zrobić? Są jakieś gotowe skrypty, może jakiś odrębny język?

Druga sprawa, jak taki kod wstawić na stronę?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Jaki serwer baz danych?

Może korzystasz z programu bibliotecznego? Z tego co wiem, to np. MOL od Vulcana ma opcje wydruku i eksportu.
komentarz 18 lutego 2021 przez D0nt_writ3_t0_m3 Początkujący (340 p.)
Korzystam z MySQL a interfejs to wiadomo phpmyadmin.

Obecnie nie mam do żadnego innego gdyż wszystko testuje na local'u za pomocą XAMPP'a.

Interesuje mnie włożenie właśnie z MySQL całej tabeli i opcja wydrukowania jej dla użytkownika.
komentarz 18 lutego 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Program phpMyAdmin ma rozmaite opcje eksportu. Uaktywnij tabelę, kliknij Eksport i wybierz format eksportu.Zaznaczenie opcji Dostosuj zwiększy twoje możliwości dopasowania pliku wynikowego.
komentarz 18 lutego 2021 przez D0nt_writ3_t0_m3 Początkujący (340 p.)

Chyba się źle zrozumieliśmy laugh.

Chodzi mi o opcję typu:

użytkownik klika przycisk na stronie, a w wyniku tego działania zostaje pobrana tabela w formacie PDF, która zawiera dane z Bazy danych MySQL.

Mówię o żywej interakcji, która może zostać wykonana w każdej chwili. 

komentarz 18 lutego 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Niestety nie podałeś w pytaniu konkretnie co chcesz uzyskać.  Twój problem jest typowym zadaniem z obsługi bazy danych przy pomocy PHP (ogólnie języka mogącego pobrać dane z bazy) z użyciem modułu generującego PDF. Jak umiesz PHP, to pisz. Jak nie - zleć komuś odpłatnie napisanie aplikacji.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 694 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2015 w PHP przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 943 wizyt

93,732 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,293 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...