• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - Konstruktor domyślny (dziedziczenie)

0 głosów
289 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2021 w Java przez p_wel Nowicjusz (120 p.)
Stworzyłem klasę z konstruktorem domyślnym i nowym konstruktorem, zdefiniowanym przeze mnie.

Czy w klasie podrzędnej powinienem zdefiniować konstruktor domyślny (klasy podrzędnej)? Czy może jest on zbędny, a jeśli tak, to dlaczego?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (282,350 p.)

powinienem zdefiniować konstruktor domyślny (klasy podrzędnej)? Czy może jest on zbędny, a jeśli tak, to dlaczego?

Jeśli nie zdefiniujesz/zadeklarujesz konstruktora domyślnego on i tak zostanie utworzony.  Każda klassa tworzy konstruktor domyślny bezparametrowy

Domyślnym konstruktorem jest to  konstruktor bezargumentowy generowany automatycznie, chyba że zdefiniujesz inny konstruktor. :) 

komentarz 3 lutego 2021 przez p_wel Nowicjusz (120 p.)
Zaciekawiło mnie to, kiedy w klasie bazowej stworzyłem konstruktor domyślny + swój własny, a potem w klasie dziedziczącej tak samo. I po skasowaniu domyślnego w tej niższej klasie kod nadal się kompilował prawidłowo (a przecież mam w tej klasie tylko swój konstruktor). Domyślam się, że konstruktor domyślny jest tutaj jakby dziedziczony z klasy nadrzędnej, dlatego nie trzeba go pisać jeszcze raz :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,447 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2016 w Java przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 315 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2016 w C i C++ przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,102 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2016 w C i C++ przez Turqus Obywatel (1,420 p.)

93,600 zapytań

142,525 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,085 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...