• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program obliczający pierwiastki C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,279 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2021 w C i C++ przez qwerty2021 Nowicjusz (210 p.)

Cześć Mam zrobić program, który obliczy pierwiastki wymierne wielomianów o wsółczynnikach całkowitych. Znajdź wszystkie ułamki tego welomianu (p/g)

Udało mi się zrobić coś takiego : 

#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
int main() {
int a,b,c,x;
double x1,x2;
cin>>x;
cin>>a>>b;

if ((b*b-4*a*c) > 0 , x=1)
    {
x1=(-b-sqrt(b*b-4*a*c))/(2.*a);
x2=(-b+sqrt(b*b-4*a*c))/(2.*a);

cout<<x1;

}else if ((b*b-4*a*c) < 0,x>=2)
{
    cout<<0<<endl;
}


return 0;
}

Jednak nie spełnia to oczekiwań i nie wiem za bardzo co zrobić abym działał tak jak w poleceniu

 

Wejście
1
2 1
Wyjście
1
−1 2
Wyjaśnienie: Jedynym pierwiastkiem wielomianu w(x) = 2x + 1 jest ułamek −1/2.

 

Wejście
2
3 2 1
Wyjście
0
Wyjaśnienie: Wielomian w(x) = 3x
2 + 2x + 1 nie posiada pierwiastków wymiernych

komentarz 21 stycznia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)
Wydaje mi się, że zadanie jest bardziej skomplikowane niż ci się wydaje. Nigdzie nie widziałem warunku, że wielomian ma być kwadratowy. Podejrzewam, że chodzi o "poszukiwanie" rozwiązania np. metodą Newtona.
komentarz 21 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Nie, wystarczy twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych. Na tym też ułatwienie zadania polega, inna sprawa by była, gdyby wymagano pierwiastków rzeczywistych.
komentarz 21 stycznia 2021 przez qwerty2021 Nowicjusz (210 p.)
Próbowałem metodą Newtona ale niestety coś cały czas jest źle. Bardzo proszę o pomoc.
komentarz 22 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Czy przeczytałeś ze zrozumieniem, co napisałem? Ułatwienie polega na tym, że wielomiany mają współczynniki całkowite. Wobec tego wystarczy zastosować twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych i gotowe. Tu o matematykę bardziej chodzi, bo implementacja tego twierdzenia nie jest trudna.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Po pierwsze - co znaczy takie wejście? Co się podaje w pierwszej linii?
Po drugie - to się nie nadaje chociażby z tego względu, że nie rozpatrujesz nieskończonej liczby przypadków wielomianów. Jedyne wielomiany jakie rozpatrujesz to te góra drugiego stopnia. A gdzie wielomiany stopnia piątego czy dziesiątego?

Dobra rada: zapoznaj się z twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych. Bo na tym polega tak naprawdę zadanie.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 992 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,382 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2021 w C i C++ przez Monika02 Początkujący (270 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 13,987 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2015 w C i C++ przez Serdelek Nowicjusz (120 p.)

92,575 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...