• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy te rzeczy są "niezgodne" z prawem?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
715 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
edycja 7 stycznia 2021 przez Arkadiusz Waluk

Czy te rzeczy są "nie zgodne " z prawem?

 

Ogólnie chce rozszerzyć trochę moje "umiejętności " programistyczne i chce wiedzieć czy nie które z tych rzeczy nie są nie zgodne z prawem itp. Wiem że wymienię tu różne rzeczy więc numeruję je aby osobie która chce mi odpowiedź było łatwiej :)

Czy nie zgodne z prawem jest:

1. Botowanie gier np. Że ktoś włączy bota który mu sam expi lvl

2. Botowanie różnych stron np. Stron z ankietami

3. Bot który próbuje złamać hasła użytkowników w popularnych serwisach takich jak np. Fb, discord itp. A i po 1 nie piszcie mi że to jest trudne, pewne mi się nie uda bo nie o to mi chodzi po 2 narazie NIE MAM ZAMIARU ŁAMAĆ HASEŁ RANDOMOWYCH UŻYTKOWNIKÓW TYLKO KONTA KTÓRE SAM STWORZE LUB MOICH KOLEGÓW :)

4 i ogólnie narazie mam zamiar się uczyć o wszelkim botowaniu/u auto-łatwianie pracy :) 

1
komentarz 7 stycznia 2021 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Pisz normalną czcionką bo na ciemnym motywie stronynic nie widać
komentarz 7 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

4 i ogólnie wsm narazie mam zamiar się uczyć o wszelkim botowaniu/u auto-łatwianie pracy :) 

jeżeli chodzi o punkt 4 to wygląda tak 

1
komentarz 7 stycznia 2021 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
A co to są "wsm" i "autołatwienie"?
1
komentarz 7 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
wsm- w sumie

auto-łatwianie to pewnie auto-ułatwianie tylko ktoś zjadł u
3
komentarz 7 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@manjaro, Grunt, że autor postu zaoszczędził tę jedną sekundę na tym skrócie... 

4
komentarz 7 stycznia 2021 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
A czy to jest grupa spod trzepaka, żeby pisać jakimś slangiem gimbusowym? Proszę moderatora o zrobienie porządku.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

z tego co znalazłem to wychodzi że

1. botowanie gier to trochę cheaty więc to trzeba doczytać w regulaminie danej gry którego nikt nigdy nie czyta a zawsze akceptuje

2. nie mogłem znaleźć ale pewnie ktoś znajdzie

3. to jest myślę zabronione kodeksem karnym. taki paragraf w nim znalazłem

§ 1.

Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

czyjeś hasło to są chyba "informacje dla niego nieprzeznaczone"

komentarz 7 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
1. Nie wydaje mi się, by żadna gra pozwalała na to, by psuć jej balans poprzez używanie botów i tym samym ułatwianie sobie rozgrywki. Po co ktoś miałby tracić czas na (przykładowo) zabijanie potworów i zbieranie rzeczy, skoro można użyć bota? Bez sensu.

2. Wydaje mi się, że w ankietach chodzi o rzetelność odpowiedzi, a nie o to, by po prostu były. Tak więc wątpię, że taka praktyka jest pożądana.
komentarz 7 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
ok. Myślę że autor pytając o to czy jest to legalne miał na myśli  czy nie dostanie następnego dnia pozwu za bota w grze.

a z dwójką się zgadzam, nie pisałem tu odpowiedzi bo nie znalazłem więc skoro masz no to jest już pełna odpowiedź
komentarz 7 stycznia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
A gry open source gdzie można nawet modyfikować kod źródłowy. Wszystko zależy od licencji . Jak to jakiś tytuł większego studia to na 100% jest to zakazane.
0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2021 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
Ogólnie na prawie się znam, ale wydaje mi się, że botowanie gier może być w porządku, jeżeli jest to gra offline lub w grze online jeśli inni gracze to akceptują.

Co do stron z ankietami, to myślę, że zależy od sytuacji. Jeżeli jest to np. ankieta na YouTubie, to jest to czymś złym i raczej będzie karane przez Google. Jeśli to są ankiety reklamodawców, które są przeprowadzane przez spamowe telefony lub podejrzane strony typu "masz szansę wygrać iPhone", to jak najbardziej należy je tępić.

Łamanie haseł do kont - zdecydowanie odradzam. Po pierwsze, ponieważ jak już wspomniałeś, serwisy takie są (a przynajmniej powinny być) zabezpieczone przed atakami na konta (brute-force, atak słownikowy, tablice tęczowe, etc) więc raczej ci się to nie uda. Po drugie, zastanów się czy sam chciałbyś aby komukolwiek udało się włamać na twoje konto na Facebooku lub - co gorsza - konto mailowe. Wtedy będzie mógł całkowicie odciąć ci dostęp do konta, poszywać się pod ciebie, a także ułatwić sobie dostęp do atakowania innych (wiadomość od kolegi nie będzie podejrzana). Poza tym do niektórych usług logujemy się poprzez inne serwisy, co dodatkowo obniża bezpieczeństwo.

Ułatwianie sobie pracy poprzez automatyzację różnych czynności - jak najbardziej. Sam to robię na co dzień.
1
komentarz 7 stycznia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

 inni gracze to akceptują

Wtf? Narkomani też akceptują narkotyki i jakoś nie są legalne ;))

komentarz 7 stycznia 2021 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
No ale narkotyki niszczą ciało i umysł człowieka, a dodatkowo ktoś taki może stanowić zagrożenie bezpieczeństwa dla innych. Z cheatami w grach jest inaczej.
1
komentarz 7 stycznia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
edycja 7 stycznia 2021 przez JakSky
Tak samo. Niszczą firmę, która daną grę opracowuje. To duży problem dla gry, na szczęście jest już sporo rozwiązań do zapobiegania cheatom.
komentarz 7 stycznia 2021 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
Może masz rację

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 449 wizyt
pytanie zadane 20 października 2019 w Java przez Sianokos Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,617 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2017 w C i C++ przez Szym22130 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 9,214 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez niezalogowany

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...