• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nie mogę zmienić prędkości wentylatora.

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
665 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez GoldenBoy Nowicjusz (140 p.)
zamknięte 24 grudnia 2020 przez GoldenBoy

Gdy na moim procesorze było boxowe chłodzenie wszystko działało w porządku.

Jednak gdy zmieniłem boxowe na nowe chłodzenie, zauważyłem, że nie działa mi w nim regulacja obrotów, cały czas pracuję na maksymalnych.

Próbowałem w biosie i w programie SpeedFan. Nie wiem co może być przyczyną.

Wentylator podłączony pod gniazdo CPU-FAN, próbowałem też podłączyć do CHA-FAN, ale i tak pracował na maksymalnych obrotach.

Procesor - Pentium g4560

Nowe chłodzenie - https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermaltake-gravity-i2-clp0556-d-695428/

Nowy wentylator jest 3 pinowy. Czy to może być problemem? i czy da się to jakoś obejść?

Proszę o pomoc.

komentarz zamknięcia: Sam znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Użytkownicy forum okazali się bezużyteczni i mówili, że nie ma rozwiązania mojego problemu. Dziękuje dowidzenia

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 22 grudnia 2020 przez EdeX Mądrala (5,110 p.)
Jak dobrze pamiętam wentylatory 4-pinowe da się regulować jeżeli chodzi o ich prędkość. Więc raczej nic nie zrobisz
komentarz 22 grudnia 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,050 p.)
Niektóre płyty potrafiły regulować obroty wentylatorów 3-pinowych, wymagało to ustawienia w BIOSie typu wiatraka, bo sterowanie 3-pinowymi i 4-pinowymi jest różne.
komentarz 24 grudnia 2020 przez GoldenBoy Nowicjusz (140 p.)

@EdeX, Sam już rozwiązałem ten problem. Prędkość wentylatorów 3-pinowych da się regulować tylko za pomocą napięcia. Niestety na mojej płycie głównej nie ma takiej opcji, więc podpiąłem wentylator od Procesora do wentylatorów od obudowy i teraz obrotami wentylatora CPU manipuluję za pomocą przełącznika na obudowie. Mi to wystarcza. Pozbyłem się hałasu, więc jestem zadowolony. Temat uznaje za zamknięty.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2020 w Sprzęt komputerowy przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 797 wizyt
pytanie zadane 21 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez MrOften Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez Grzegorz321 Nowicjusz (180 p.)

91,832 zapytań

140,508 odpowiedzi

317,004 komentarzy

61,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...