• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System windows nie może uzyskać dostępu do \\10.0.0.1

Cloud VPS
0 głosów
743 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Ganci Użytkownik (670 p.)
edycja 21 grudnia 2020 przez Ganci

Cześć,

W 25 minucie odcinka Ubuntu Server #4 mam uruchomić połączenie między ubuntu server na wirtualnej maszynie a fizycznym komputerem i uzyskać dostęp do katalogów samby. Po wpisaniu w run w windowsie \\10.0.0.1 system po kilku minutach wyrzuca: "System windows nie może uzyskać dostępu do \\10.0.0.1 Kod błedu 0x80070035 Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej". To mój plik smb.conf:

[dane]
    path = /samba
    public = yes
    browseable = yes
    read only = no

[publiczny]
    path = /samba_public
    public = yes
    browseable = yes
    read only = no
    guest ok = yes

service smbd restart wykonany, wchodząc bezpośrednio przez eksplorator plików w windowsie do sieci też nie widzę katalogów, nie wiem co zrobić, więc proszę o pomoc.

PS: Rozwiązywanie problemów windowska podaje informację, że komputer (ubuntu) został poprawnie skonfigurowany i wykryty ale zasób 10.0.0.1 nie odpowiada.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2021 przez StaramSieJakMoge Początkujący (310 p.)
Wiem że odpowiedź (bardzo) po czasie ale zostawiam dla potomnych:
Musicie skonfigurować kartkę mostkowo (drugi odcinek ubuntu server), skonfigurować na dhcp4 tak jak pokazuje to Damian. Potem wpisujecie \\ i adres ip karty  ktory przydzielil  dhcp. Powinno działać.

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 312 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 450 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 474 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...