• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [php] Sortowanie po dacie oraz wartości

Object Storage Arubacloud
+1 głos
925 wizyt
pytanie zadane 29 października 2020 w PHP przez Filipczak Gaduła (4,020 p.)
zamknięte 8 listopada 2020 przez Filipczak
Cześć, mam pytanie jak mogę posortować dane z bazy danych od największej wartości i najstarszej daty

Mam na myśli
mam bazę danych name, value, date

i chciałbym posortować to od największej wartości w value i najstarszej daty np

name1, 0, 10.10.2020
name2. 1, 09.10.2020
name3. 1, 09.11.2020
name4. 0, 09.11.2020
name5. 1, 08.11.2020

i chciałbym to posortować w taki sposób (w sensie wyświetlić)
name2, 1, 09.10.2020
name5. 1, 08.11.2020
name3. 1, 09.11.2020
name1, 0, 10.10.2020
name4. 0, 09.11.2020

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i będę wdzięczny za pomoc
komentarz zamknięcia: otrzymałem odpowiedź
komentarz 30 października 2020 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Mam na myśli
mam bazę danych name, value, date

Chyba chciałeś napisać: wink

mam bazę danych, w tabeli, kolumny o nazwie: name, value, date

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 października 2020 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 8 listopada 2020 przez VBService
 
Najlepsza

[ Edit ]

Dodałem funkcję DATE_FORMAT, ponieważ (nie wiem, z jakiej bazy danych korzystasz, Moja MariaDB 10.4.11) data przechowywana jest w formacie YYYY-MM-DD w polu `date`, a Ty chcesz uzyskać format: DD.MM.YYYY

name2, 1, 09.10.2020


SELECT `name`, `value`, DATE_FORMAT(`date`,'%d.%m.%Y') AS `data` 
  FROM `tabela` 
    ORDER BY `value` DESC, `date` ASC

Przed

Po pobraniu z sortowaniem

 

komentarz 31 października 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Moja mysql - MariaDB 10.4.11

Od kiedy Mysql to Mariadb? 

komentarz 31 października 2020 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

@Ehlert, może za bardzo nadużyłem skrótu myślowego wink, co nie zmienia faktu, że oba rozwiązania (bazy danych) mają wspólne "korzenie":

MariaDB Server is one of the most popular open source relational databases. It’s made by the original developers of MySQL and guaranteed to stay open source. 

komentarz 1 listopada 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Nie mylmy proszę tych baz, bo jest między nimi różnica wink

0 głosów
odpowiedź 30 października 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
SELECT `name`, `value`, `date` FROM `tabela` ORDER BY `value`, `date` DESC

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2022 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...