• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Analiza Fouriera (FFT) dźwieków/muzyki w formacie MP3 przy użyciu języka Python - Jakie moduły i porady ?

0 głosów
793 wizyt
pytanie zadane 14 października 2020 w Grafika i multimedia przez polskiPiter Początkujący (370 p.)
Dzień dobry.

Chciałbym zrobić skrypt w języku Python, który załaduje plik audio w formacie MP3 i wykona analizę Fouriera (FFT) muzyki z tego pliku. Chciałbym w ten sposób uzyskać dane o pojedynczych częstotliwościach (dźwięków),które wykorzystam do stworzenia wizualizacji muzyki.

Chciałbym zapytać jakie moduły do Pythona mogą być użyteczne do realizacji tego celu (Moduł do ładowania muzyki w Pythonie oraz do analizy Fouriera lub jeszcze jakiś) ? Chciałbym też zapytać co możecie mi doradzić przy tworzeniu tego skryptu ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 października 2020 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)
Ogólnie z odpowiednimi narzędziami, można całość od wczytania pliku do wykresu zrobić w 10 liniach kodu :) Na przykład (jak chcesz sobie zaspoilować):

https://stackoverflow.com/a/23378284/2468469 - jest też wiele podobnych równie krótkich rozwiązań.

W każdym razie do samego wczytania pliku i FFT, paczka scipy powinna wystarczyć w zupełności - no i matplotlib do wykresów.

Oczywiście jak robisz wizualizację w czasie, to prawdopodobnie zamiast jednego FFT na całym pliku, będziesz musiał dzielić dane audio na mniejsze paczki i na nich wykonywać FFT. Być może przyda się wtedy również przepuszczenie ich najpierw przez funkcję okna.
komentarz 14 października 2020 przez polskiPiter Początkujący (370 p.)
@adrian17

W Scipy można wczytać pliki MP3 ?

Wizualizacja ma działać "Nie w czasie rzeczywistym" w sensie: wrzucam MP3, analiza, zapisanie danych do zmiennych (lub innych struktur), zapodanie do obiektów, sterowania animacji i potem ręcznie renderuje (Użyje Blendera).

Myślałem nad użyciem Pyaudio (jeszcze nie znam , gdzieś czytałem) ,
komentarz 14 października 2020 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)

W Scipy można wczytać pliki MP3 ?

Nie.

Wiem że np pydub umie, powinno dać się łatwo wyguglować jak. pyaudio - nie wiem.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,082 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 607 wizyt
pytanie zadane 29 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Agnieszka Schröder Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 880 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2021 w C# przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...