• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wykorzystanie dziedziczenia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
362 wizyt
pytanie zadane 9 października 2020 w C i C++ przez kaminie318 Bywalec (2,070 p.)

Cześć. Jak wykorzystać dziedziczenie w samochodowej bazie danych ? Zrobiłem klasę główną samochód i nie mam pojęcia jak wykorzystać tam ten mechanizm. Chciałem dziedziczyć na podstawie typu auta(sedan,kombi itp.) jednak klasa główna zawiera wszystkie możliwe informacje o pojeździe w związku z czym potomek musiałby być pustą klasą.

class Sedan:public Samochod{};

Czy to ma w ogóle sens?  Jakie metody czy też atrybuty można dodać do tego potomka ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 października 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)
Bo typ nadwozia to atrybut czysto estetyczny. Jakbyś wydzielił rodzaj samochodu (osobowy, dostawczy, ciężarowy, autobus), rodzaj napędu itp to miałbyś wiele atrybutów określający dany rodzaj pojazdu, nie występujących w innych.
komentarz 9 października 2020 przez kaminie318 Bywalec (2,070 p.)
W sumie podział na przeznaczenie aut jest dobrym pomysłem, można do tego dodać ilość miejsc w autobusie, dopuszczalną masę dostawczego itp. Dzięki :)
komentarz 10 października 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)
Tutaj można pójść dużo dalej - większe samochody mają często różne wyposażenie, od typowych (wywrotka, zwykła paka, cysterna, chłodnia, laweta, ciągnik siodłowy) po jakieś zabudowy specjalistyczne (straż pożarna, karetka, podnośnik, dźwig, dawniej bywały nawet koparki na podwoziach samochodowych). Np. w autobusach można wyróżnić liczbę miejsc siedzących i stojących w autobusach miejskich.
komentarz 10 października 2020 przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
@kaminie318 wyslij potem swoj kod jestem ciekawy :P
–1 głos
odpowiedź 9 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Czyli, że klasa nadrzędna będzie dziedziczona przez Malucha i Ferrari jednoczesnie? To  :D  który silnik, ma który?
komentarz 10 października 2020 przez kaminie318 Bywalec (2,070 p.)
Niezbyt rozumiem porównanie :P Maluch i Ferrari mają silniki (co prawda o innych osiągach) ale nadal łączy ich ta cecha więc mogą bazować na takiej samej klasie :P
komentarz 10 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
no właśnie mogą :) ... i o to w tym chodzi  Klasa samochód bazowa to tylko szabloin
"szablon" - ma silnik, ale to obiekty dziedziczące silnik nadają cechy dla tego silnika ...

To jest istota dziedziczenia. Wystarczy czasami dziedziczyć zachowanie, okej jeśli jest wspólne, cechy niektóre... okej, ale można dziedziczyć coś co jest zgoła inne.
Klasa bazowa ma - silnik, koła, prezentuje samochód, ale specyfikacje... zawiera własnie  klasa która rozszerzy ją, np będzie to maluch -  który ma swój rodzaj silnika, natomiast

OBIEKTY INSTANCJE MALUCHA- nadają już inne rzeczy jak jego kolor karoserii, typ, jakies specyfikacje ...

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 281 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2023 w C i C++ przez Martita Bywalec (2,500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 162 wizyt
+4 głosów
2 odpowiedzi 900 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...