• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Dynamiczna tablica wskaźników

Object Storage Arubacloud
0 głosów
679 wizyt
pytanie zadane 4 października 2020 w C i C++ przez sebaaas Początkujący (350 p.)
zamknięte 6 października 2020 przez sebaaas

Cześć, miałem problem z dodawaniem elementów do tablicy wskaźników. Tak miarkuję, że potrzebna jest:

a) dodatkowa alokacja dla każdego elementu tablicy ( bo te już nie są alokowane dynamicznie ?) lub

b) przypisanie adresu zmiennej. 

Czy dobrze miarkuję?

#include <iostream>

#define dynamiczna true

using namespace std;

int main()
{
    int **wsk_wsk = new int* [3];

    #if (dynamiczna == true)
    {
        for (int i = 0; i < 3; i++)
        {
             *(wsk_wsk + i) = new int;
             **(wsk_wsk + i) = i + 110;
        }
    }
    #else
    {
        int wartosc_1 = 10;
        int wartosc_2 = 20;
        int wartosc_3 = 30;

        int* wskaznik_1 = &wartosc_1;
        int* wskaznik_2 = &wartosc_2;
        int* wskaznik_3 = &wartosc_3;

        *(wsk_wsk) = wskaznik_1;
        *(wsk_wsk + 1) = wskaznik_2;
        *(wsk_wsk + 2) = wskaznik_3;
    }
    #endif

    for (int i = 0; i < 3; i++)
        cout << **(wsk_wsk + i) << endl;

    #if (dynamiczna == true)
    {
        for (int i = 0; i < 3; i++)
            delete *(wsk_wsk + i);
    }
    #endif

    delete [] wsk_wsk;

    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Aby rozszerzyć tablicę w C++ musisz utworzyć nową tablicę (o odpowiednim rozmiarze), przepisać do niej wszystkie elementy pierwszej tablicy. Następnie możesz zaalokować nowe elementy, usunąć starą tablicę i przypisać adres nowej tablicy do zmiennej wskazującej na starą tablicę.

#include <iostream>
 
using namespace std;
 
int main()
{
    // alokacja pamięci
    int rozmiar = 3;
    int **wsk_wsk = new int* [rozmiar];
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++) {
         wsk_wsk[i] = new int;
         *wsk_wsk[i] = 100+i;
    }

    // wyświetlenie #1
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
        cout << *wsk_wsk[i] << endl;
        
    // dodanie nowego elementu (wymaga przepisania pamięci)
    int **nowy_wsk = new int* [rozmiar+1];
    for (int i=0; i<rozmiar; i++)
        nowy_wsk[i] = wsk_wsk[i];
    nowy_wsk[rozmiar] = new int;
    *nowy_wsk[rozmiar] = 200+rozmiar;
    delete [] wsk_wsk;
    wsk_wsk=nowy_wsk;
    rozmiar++;
    
    // wyświetlenie #2
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
        cout << *wsk_wsk[i] << endl;
    
 
    // zwolnienie pamięci
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
        delete wsk_wsk[i];
    delete [] wsk_wsk;
    
    return 0;
}

 

komentarz 4 października 2020 przez sebaaas Początkujący (350 p.)

Ok, może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie chodzi o powiększanie tylko zapis w tej tablicy konkretnej liczby. Probowałem to robić w tej kolejności:

int **wsk_wsk = new int* [3];

 for (int i = 0; i < 3; i++) 
      **(wsk_wsk + i) = i + 110;

No ale wtedy korzystam z przypadkowych adresów, które nie należą do mnie, tak?

komentarz 4 października 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@tangarr, Istnieje jeszcze std::realloc. 

komentarz 4 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
@sebaaas
Wskaźniki (jak mówi sama nazwa) muszą wskazywać na prawidłowe miejsce w pamięci.

@tkz
realloc można użyć pod warunkiem, że pamięć została zaalokowana przy pomocy malloc a nie operatora new.
Przy czym należy pamiętać, że realloc też może spowodować przekopiowanie zawartości tablicy w inne miejsce w pamięci.
komentarz 4 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@sebaaas, Mi się wydaje, że to nie wskazuje "przypadkowego" adresu, a adres ze stosu. W sensie, sam zapis 

int **wsk_wsk = new int*[3];

oznacza przydzielenie pamięci dla tablicy wskaźników ze stosu, tak więc elementy tej tablicy również są domyślnie zaalokowane w stosie. 

Tak więc wydaje mi się, że zwykłe przypisanie z pętli też będzie okej i będzie to nie będzie przypadkowa pamięć. 

komentarz 4 października 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

oznacza przydzielenie pamięci dla tablicy wskaźników ze stosu, tak więc elementy tej tablicy również są domyślnie zaalokowane w stosie. 

Um, skąd ta teoria?

komentarz 4 października 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)
Nie, na stosie masz jedynie wskaźnik na tablicę wskaźników. Elementy tablicy ani to na co wskazują nie muszą być na stosie. Nie jest to nawet wskazane (tzn wolno, ale trzeba bardzo uważać). Pamiętaj że zmienne na stosie znikają po wyjściu z bloku, więc w tym co zapisałeś po #else zmienne (wartosc_1, _2 i _3), których adresy masz wpisane do tablicy mogą już nie istnieć w momencie gdy chcesz je wypisać.
komentarz 4 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@adrian17, To tylko moje przypuszczenie, najwidoczniej nietrafne. Więc jak to w zasadzie działa? Myślałem, że przydzielamy pamięć dla całej tablicy, a więc i elementy tablicy w domyśle będą zaalokowane na stosie. Skąd więc program alokuje pamięć na poszczególne elementy tablicy, w tym przypadku na wskaźniki? 

komentarz 4 października 2020 przez sebaaas Początkujący (350 p.)

@Oscar, No racja, w #if - #else niepotrzebnie dałem { }. Dzięki.

komentarz 4 października 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@tangarr, Co w mojej ocenie jest dużo prostszym rozwiązaniem, jeżeli autor nie chcę użyć std::vector. Implementacja prostej klasy w myśl zasady RAII, oraz udostępniająca metodę resize, wraz z realloc,  będzie nieco czytelniejsza. 

2
komentarz 4 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Rozbijmy tą instrukcję na dwa kroki. Definicję zmiennej i przypisanie wartości.

int **wsk_wsk;

Zmienna wsk_wsk znajduje się na stosie. Zmienna jest wskaźnikiem. Jej wartością jest adres w pamięci

wsk_wsk = new int* [3];

W tym kroku alokujemy na stercie trójelementową tablicę wskaźników na int. Każdy element tablicy jest niepoprawnym wskaźnikiem. Aby można było ich użyć trzeba do nich przypisać prawidłowy adres. Może to być adres istniejącej zmiennej lub można zaalokować nową pamięć.

int foo;
for (int i=0; i<3; i++)
    wsk_wsk[i] = &foo;

Po wykonaniu powyższego kodu wszystkie wskaźniki w tablicy wskazują na zmienną foo.

for (int i=0; i<3; i++)
    wsk_wsk[i] = new int;

W tym przypadku do każdego wskaźnika zostaje przypisana nowo zaalokowana pamięć (na stercie). Uważam, że takie użycie podwójnego wskaźnika (int**) jest mało sensowne, ponieważ trzeba pamiętać o zwolnieniu pamięci wskazywanej przez każdy z elementów tablicy.

Podwójny wskaźnik jest użyteczny gdy chcesz utworzyć tablicę dwuwymiarową.

int x = 0;
for (int i=0; i<3; i++) {
    wsk_wsk[i] = new int[10];
    for (int j=0; j<10; j++)
        wsk_wsk[i][j] = x++;
}

 

komentarz 4 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
@tkz Masz całkowitą rację. Lepiej zostawić zarządzanie pamięcią bibliotece standardowej.
komentarz 4 października 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Niekoniecznie miałem na myśli stricte standardu(co byłoby najlepszym wyborem), ale przykładowego kodu z cppreference https://en.cppreference.com/w/cpp/memory/c/realloc
komentarz 5 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@tangarr, Okej, wiem już o co chodzi :)
Jeszcze jedno, co do niepoprawnych wskaźników. Niepoprawne są dlatego, że nie wiadomo na co wskazują? 

1
komentarz 5 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Tak. Pamięć po zaalokowaniu może zawierać losowe śmieci (stara zawartość pamięci). Dlatego dobrą praktyką jest natychmiastowa inicjalizacja nowo zaalokowanej pamięci. W przypadku wskaźników może to być nullptr (wskaźnik zerowy), który pozwoli odróżnić wskaźniki puste od używanych.
komentarz 5 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Fajnie, dziękuję za wytłumaczenie zagadnienia. Teraz wszystko jasne.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 423 wizyt
pytanie zadane 27 września 2020 w C i C++ przez sebaaas Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 147 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w C i C++ przez Quegon23 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 254 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2019 w C i C++ przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...