• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Dynamiczna tablica wskaźników

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
605 wizyt
pytanie zadane 4 października 2020 w C i C++ przez sebaaas Początkujący (350 p.)
zamknięte 6 października 2020 przez sebaaas

Cześć, miałem problem z dodawaniem elementów do tablicy wskaźników. Tak miarkuję, że potrzebna jest:

a) dodatkowa alokacja dla każdego elementu tablicy ( bo te już nie są alokowane dynamicznie ?) lub

b) przypisanie adresu zmiennej. 

Czy dobrze miarkuję?

#include <iostream>

#define dynamiczna true

using namespace std;

int main()
{
    int **wsk_wsk = new int* [3];

    #if (dynamiczna == true)
    {
        for (int i = 0; i < 3; i++)
        {
             *(wsk_wsk + i) = new int;
             **(wsk_wsk + i) = i + 110;
        }
    }
    #else
    {
        int wartosc_1 = 10;
        int wartosc_2 = 20;
        int wartosc_3 = 30;

        int* wskaznik_1 = &wartosc_1;
        int* wskaznik_2 = &wartosc_2;
        int* wskaznik_3 = &wartosc_3;

        *(wsk_wsk) = wskaznik_1;
        *(wsk_wsk + 1) = wskaznik_2;
        *(wsk_wsk + 2) = wskaznik_3;
    }
    #endif

    for (int i = 0; i < 3; i++)
        cout << **(wsk_wsk + i) << endl;

    #if (dynamiczna == true)
    {
        for (int i = 0; i < 3; i++)
            delete *(wsk_wsk + i);
    }
    #endif

    delete [] wsk_wsk;

    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Aby rozszerzyć tablicę w C++ musisz utworzyć nową tablicę (o odpowiednim rozmiarze), przepisać do niej wszystkie elementy pierwszej tablicy. Następnie możesz zaalokować nowe elementy, usunąć starą tablicę i przypisać adres nowej tablicy do zmiennej wskazującej na starą tablicę.

#include <iostream>
 
using namespace std;
 
int main()
{
    // alokacja pamięci
    int rozmiar = 3;
    int **wsk_wsk = new int* [rozmiar];
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++) {
         wsk_wsk[i] = new int;
         *wsk_wsk[i] = 100+i;
    }

    // wyświetlenie #1
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
        cout << *wsk_wsk[i] << endl;
        
    // dodanie nowego elementu (wymaga przepisania pamięci)
    int **nowy_wsk = new int* [rozmiar+1];
    for (int i=0; i<rozmiar; i++)
        nowy_wsk[i] = wsk_wsk[i];
    nowy_wsk[rozmiar] = new int;
    *nowy_wsk[rozmiar] = 200+rozmiar;
    delete [] wsk_wsk;
    wsk_wsk=nowy_wsk;
    rozmiar++;
    
    // wyświetlenie #2
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
        cout << *wsk_wsk[i] << endl;
    
 
    // zwolnienie pamięci
    for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
        delete wsk_wsk[i];
    delete [] wsk_wsk;
    
    return 0;
}

 

komentarz 4 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
@tkz Masz całkowitą rację. Lepiej zostawić zarządzanie pamięcią bibliotece standardowej.
komentarz 4 października 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Niekoniecznie miałem na myśli stricte standardu(co byłoby najlepszym wyborem), ale przykładowego kodu z cppreference https://en.cppreference.com/w/cpp/memory/c/realloc
komentarz 5 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@tangarr, Okej, wiem już o co chodzi :)
Jeszcze jedno, co do niepoprawnych wskaźników. Niepoprawne są dlatego, że nie wiadomo na co wskazują? 

1
komentarz 5 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Tak. Pamięć po zaalokowaniu może zawierać losowe śmieci (stara zawartość pamięci). Dlatego dobrą praktyką jest natychmiastowa inicjalizacja nowo zaalokowanej pamięci. W przypadku wskaźników może to być nullptr (wskaźnik zerowy), który pozwoli odróżnić wskaźniki puste od używanych.
komentarz 5 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Fajnie, dziękuję za wytłumaczenie zagadnienia. Teraz wszystko jasne.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 398 wizyt
pytanie zadane 27 września 2020 w C i C++ przez sebaaas Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w C i C++ przez Quegon23 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2019 w C i C++ przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...