Witam. Proszę o małą pomoc z poleceniami SQL. Pierwsze zadanie
Pokaż nazwę, numer produktu i cenę z tabeli produkty jeśli id podkategorii produktu ma wartość NULL i poziom ponownego zamówienia jest z przedziału <375,600> i numer produktu zaczyna się na "S" lub "R"
Moja odpowiedź (nie wiem czy poprawna) Upewniłem się, czy nazwy tabel i kolumn są poprawnie wpisane i wiem że poziomPonownegoZamówienia zawiera polski znak ale to literówka twórcy bazy danych:
SELECT nazwa, numerProduktu, cena FROM produkty WHERE idPodkategoriiProduktu IS NULL AND poziomPonownegoZamówienia BETWEEN 375 AND 600 AND (numerProduktu LIKE 'S%' OR numerProduktu LIKE 'R%')
Drugie: Pokaż iloczyn kolumn cena jednostki i zamówiona ilość oraz kolumnę numer śledzący z tabeli szczegóły zamówienia jeśli iloczyn cena jednostki i zamówiona ilość jest z przedziału <1000.44,1700.99) i w kolumnie numer śledzący jest wartość NULL. Co to znaczy ten iloczyn kolumn bo za bardzo nie wiem?
SELECT (cenaJednostki AND zamowionaIlosc), numerSledzacy FROM szczegolyZamowienia WHERE (cenaJednostki AND zamowionaIlosc) >= 1000.44 AND (cenaJednostki AND zamowionaIlosc) < 1700.99 AND numerSledzacy IS NULL