• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem w zapytaniu sql.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
145 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2015 w PHP przez niezalogowany

Witam. Mam problem z zapytaniem sql. Problem polaga na tym iż zapytanie nie jest wykonywane . Mimo iż posiadam połączenia z bazą. Oto jego treść :

 

$sql ="
                CREATE TABLE IF NOT EXISTS `ajaxchat` (
                  `id` int(11) unsigned NOT NULL,
                  `user` varchar(150) NOT NULL,
                  `message` text NOT NULL,
                  `visible` enum('yes','no') NOT NULL DEFAULT 'yes',
                  `time` bigint(20) NOT NULL,
                  `user_id` int(10) NOT NULL DEFAULT '0',
                  `private_id` int(10) NOT NULL DEFAULT '0'
                ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

                CREATE TABLE IF NOT EXISTS `banned_ips` (
                  `id` int(20) NOT NULL,
                  `ip` varchar(30) NOT NULL
                ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

                CREATE TABLE IF NOT EXISTS `game_settings` (
                  `id` int(11) unsigned NOT NULL,
                  `setting` varchar(255) NOT NULL,
                  `value` varchar(255) NOT NULL
                ) ENGINE=MyISAM AUTO_INCREMENT=46 DEFAULT CHARSET=latin1; "
;

                                              

                             $succes = @$connect->query($sql);

Podczas tego zapytania tabele nie są tworzone. Dodam jeszczę że przy zadawaniu zapytania by utworzono mi jedną  tabelę skrypt działa poprawnie. Wie ktoś może co robię źle ? Z góry dzięki za odpowiedzi.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 16 sierpnia 2015
 
Najlepsza
Problem jest taki, że w jednym zapytaniu z poziomu PHP możesz wykonać tylko jedno polecenie SQL.

Czyli musisz po prostu zrobić każdą tabelę pojedynczo każdym zapytaniem osobno i tyle.

Aha i nie używaj @ bo ona ukrywa błędy - a błędy raczej lepiej zobaczyć i naprawić niż się głowić czemu nie działa ;)
komentarz 16 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Ok. Wielkie dzięki.
komentarz 16 sierpnia 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
hm, może pomocne będzie zapoznanie się z transakcjami w bazie danych? :P
komentarz 16 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Transakcje? A co one mają dać w tym przypadku bo chyba nie rozumiem?

To jest tylko tworzenie tabel więc nie wiem po co chcesz to zabezpieczać transakcją?
komentarz 16 sierpnia 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
Szczerze mówiąc, popatrzyłem tylko na Twoją odpowiedź, a ściślej tylko jej pierwsze zdanie :D
komentarz 16 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Aha, no to by wyjaśniało dlaczego napisałeś o transakcjach ale tutaj raczej nie widzę sensu aby ich użyć ;)
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez niezalogowany

A czy jest może jakiś sposób by zaimportować bazę w całości z pliku *.sql  poprzez skrypt php?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,433 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2018 w SQL, bazy danych przez lukii1717 Nowicjusz (140 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 225 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2018 w SQL, bazy danych przez P0Y3B Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 272 wizyt
pytanie zadane 12 września 2015 w SQL, bazy danych przez SikorKK Użytkownik (610 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...