• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows Server AD - adres kontrolera domeny

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
649 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez MichalO Początkujący (330 p.)
Witam,

Mam problem z przyłączeniem klienta do domeny active directory (drugi odcinek windows server). Wyświetla mi się ten sam komunikat co na filmie w momencie próby podłączenia klienta do domeny. Wspomniano w tym filmie, że na kliencie najprawdopodobniej źle skonfigurowałem adresację. Wytłumaczono, że adresem DNS ma być adres kontrolera domeny Active Directory. W związku z tym chciałbym zapytać gdzie można to sprawdzić.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2020 przez Endio Nowicjusz (220 p.)
Na Komputerze klienckim wchodzisz tak (win 10):

windows+i -> sieć i internet -> zmień opcje karty -> [sieć której używasz do łączenia się z serwerem] -> prawy przycisk myszy -> właściwości -> na liście znajdujesz "protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) klikasz -> właściwości

tutaj masz wypisane dns lub nie jeśli masz dostarczane przez dhcp,

w takim wypadku zmieniasz na użyj następujących adresów serwerów dns,

i tu wpisujesz adres ip hosta.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 604 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 925 wizyt

93,004 zapytań

141,969 odpowiedzi

321,248 komentarzy

62,341 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...