• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jednoczesne występowanie async i defer w jednym tagu script

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
259 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2020 w JavaScript przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Witam

Podczas przeglądania jednego z blogów nie wiem czemu odpaliłem devtools'y w chromie i zobaczyłem coś co lekko mnie zaskoczyło mianowicie to. W jednym tagu <script> wystąpienie atrybutów async oraz defer. Ogólnie to w miarę wiem jaką role pełnią te dwa atrybuty, ale w źródłach skąd brałem wiedzę na ich temat(były to zarówno źródła polskie jak i angielskie, w formie pisanej, jak i w formie filmu) nie było mowy o takim "podwójnym" wystąpieniu, więc stąd moje pytanie - jaki jest cel czegoś takiego i czy ma to jakieś ważne zastosowanie?

Link to bloga o którym mowa.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 29 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Umieszczenie obu atrybutów: async i defer powoduje, że gdy przeglądarka nie wspiera jednego, to użyje drugiego jako fallback. Wspólna cecha obu atrybutów to sprawienie, że skrypt jest pobierany w tle, nie blokując parsera DOM.

Powyższe atrubyty różni natomiast moment, w którym skrypt będzie wykonany (uruchomiony)defer powoduje, że skrypt odpali się tuż przed event-em DOMContentLoaded (czyli prawie tak, jakbyś umieścił skrypt przed zamykającym </body>) i kolejność wykonania skryptów z atrybutem defer będzie zachowana. W przypadku async skrypt wykona się po pobraniu - jeśli zdąży pobrać się np. w połowie parsowania strony, to wykona się właśnie wtedy (blokując dalsze parsowanie DOM na ten czas), jeśli pobierze się po sparsowaniu DOM, to dopiero wtedy się wykona - więc moment uruchomienia jest mniej przewidywalny.

Do poczytania: https://javascript.info/script-async-defer

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 718 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2021 w JavaScript przez antypop Mądrala (5,730 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2022 w JavaScript przez rafaeru Początkujący (330 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 936 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w JavaScript przez PROFF Obywatel (1,180 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...