• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nasłuchiwanie na okno przeglądarki podczas zmiany jej rozmiary

Object Storage Arubacloud
0 głosów
314 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2020 w JavaScript przez kuba1245677 Obywatel (1,080 p.)

Mam taki problem że nie moge znaleść metody która będzie nasłuchiwać cały czas na okno przeglądarki i jak ktoś zmieni rozmiar to żeby wykonała sie dana funkcja

 

const circle = document.querySelector(".circle");
const win = window.document;
console.log(win);

const change = () => {
  const widthCircle = circle.clientWidth;
  circle.style.height = widthCircle + "px";
};

change();

window.addEventListener("resize", change());

Na tą chwile tylko takie coś wykombinowałem ale nie działa XD

Szukam rozwiązania w JS a nie w JQ

Z góry dziękuje za pomoc

komentarz 24 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
używasz jakiegoś frameworka typu react, vue?
komentarz 24 lipca 2020 przez kuba1245677 Obywatel (1,080 p.)
Nie, tylko JS
1
komentarz 24 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@kuba1245677, przekazujesz do event listenera wartość zwróconą z funkcji change (a jest nią teraz undefined), a nie jej referencję. Dlatego funkcja ta nie jest uruchamiana przy wystąpieniu eventu resize.

Powinieneś zapisać to w ten sposób:


window.addEventListener("resize", change);

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
window.addEventListener('resize', () => {console.log('resized')})

 

0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

To wydaje się być jedynym sensownym rozwiązaniem

komentarz 24 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Przecież OP użył listenera nasłuchującego na resize event.

komentarz 24 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
edycja 24 lipca 2020 przez _Pita_
Tak, ale źle... Jak sam wspomniałeś, niepotrzebnie dał nawiasy. W linku, który dałem w przykładzie tych nawiasów nie ma. Dodatkowo jest tam jeszcze wyjaśniony widnow.onresize.
komentarz 24 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Ok, ale z Twojej wypowiedzi bezpośrednio nie wynika gdzie jest błąd w kodzie OP-a ani jak go poprawić. Ja zrozumiałem, że ogólnie proponujesz użycie eventu, który OP już stosuje, stąd mój poprzedni komentarz. :)
komentarz 24 lipca 2020 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

Dodatkowo jest tam jeszcze wyjaśniony widnow.onresize event.

To bardzo ciekawe, zważając na fakt, że taki event nie istnieje. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 232 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...