• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kurs html cz.3 vs ja

Object Storage Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez eliano Gaduła (3,640 p.)
witam!

upłynęło sporo czasu od wydania cz. 3 kursu html. A mnie właśnie naszła refleksja: przecież w projekcie wcale nie trzeba było używać ani <div><a></a></div> ani <a><div></div><a/> przecież element a może mieć wyświetlanie blokowe, wymiary, kolor itd.

i teraz moje pytanie:

czy mam rację ? czy to semantyczne ?

ps. z jednej strony nie widzę powodu dla którego miałbym nie mieć racji. ale z drugiej strony nie widzę powodów dla którego w kursie są divy.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
wybrane 13 sierpnia 2015 przez eliano
 
Najlepsza

Jeśli chodzi o te menu kafelkowe, to prawdę mówiąc to powinna być lista w nav ;)

komentarz 13 sierpnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Dokładnie :)
komentarz 13 sierpnia 2015 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
ale widziałbyś to raczej jako jedną listę zawierającą wszystkie kafelki (nie mam pomysłu jak to zrobić) czy raczej jako dwie listy: nawigacje wewnątrz serwisu i drugą do społeczności. a cytat i kontent zostawić bez zmian?
komentarz 13 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
No tak: dwie listy.

Cytat powinien być cytatem ;)
0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2015 przez karolk1235 Użytkownik (860 p.)
Oczywiście masz racje element a za pomocą syli może wyświetlać się jako blok. Można nadać również wszystkie inne wartości które wymieniłeś. Ogólnie rzecz biorąc te div-y nie są potrzebne. No i oczywiście dzięki temu twój kod będzie wyglądał bardziej przejrzyście.
komentarz 13 sierpnia 2015 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
w międzyczasie pobrałem se tą stronę następnie usunąłem pierwszego diva, natomiast jego klase dodałem do elementu a oraz dorzuciłem kilka styli inline i fatycznie działa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 161 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2015 w HTML i CSS przez loolser Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2018 w PHP przez Szymon hciećwiedzieć Początkujący (330 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2018 w PHP przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...