• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

mysql, błąd połączenia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
595 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2020 w C i C++ przez FaloY Bywalec (2,180 p.)

Cześć, ostatnio chciałem wrócić do mojego projektu aby go skończyć, i wszystko fajnie, lecz teraz wyskakuje mi błąd: 

Blad przy inicjowaniu polaczenia z baza danych.

Kod wygląda następująco:

	conn = mysql_init(0);
	conn = mysql_real_connect(conn, "serwer.com", "uzytkownik", "haslo", "tabela", 3306, NULL, 0);
	if (conn) {
		...
			}
			else {
				cout << "Blad query: " << mysql_error(conn) << endl;
				Logger("Blad query: ", mysql_error(conn));
				cout << "-----------------------------------\n" << endl;
			}
		}
		else {
			....
		}
	}
	else {
		cout << "Blad przy inicjowaniu polaczenia z baza danych." << endl;
		cout << mysql_error(conn) << endl;
	}
	mysql_close(conn);

Kiedy jeszcze pracowałem nad tym programem, wszystko było ok, łączyło się normalnie z sql. 

To nie są błędne dane logowania do serwera.

Myślę, że dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi.

Będę wdzięczny za jakieś porady. Dzięki!

komentarz 7 lipca 2020 przez FaloY Bywalec (2,180 p.)

@tkz, to są przykładowe dane do logowania.

Domyślam się, że mam problem z mysql:

ERROR 1064 (42000): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1

Możliwe, że coś z wersją, gdy wczoraj zrobiłem aktualizację mysql, to visual, zaczął wysypywać błędy związane z linkerem.

komentarz 7 lipca 2020 przez VBService Ekspert (253,400 p.)

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1

Możliwe, że w zaktualizowanej wersji zmieniła się składania polecenia, jak możesz wyżej przeczytać w treści komunikatu błędu.

komentarz 7 lipca 2020 przez FaloY Bywalec (2,180 p.)
edycja 7 lipca 2020 przez FaloY

Dostałem trochę więcej informacji, udało mi się wyciągnąć błąd z mysqla.

Failed to connect to database: Error: Access denied for user 'user' to database 'profile'

Czyli wina leży po stronie serwera?

edit; remotemysql.com

uzywam tej strony do tego.

1
komentarz 7 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Uważam, że masz błędne dane do bazy. Spróbuj na początku używać lokalnej bazy. Będzie łatwiej debugować.
komentarz 7 lipca 2020 przez FaloY Bywalec (2,180 p.)
Tak to jest problem z loginem, ponieważ zamiast: "login", (tak jak jest w programie.)

To jest "login'@'%", tutaj już sam program dopisuje to, nie mam pojęcia co z tym zrobić.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2020 przez CruSSik Początkujący (440 p.)
Może uruchom bazę z poziomu systemu
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
może nie na temat, ale nie rób tego do pobrania, jak chcesz się łączyć z bazą danych, tak aby inni nie mogli mieć dostępu do hasła itd to zrób API w php
1
komentarz 7 lipca 2020 przez FaloY Bywalec (2,180 p.)

@Amatorcpp, nie rozumiem po co odrazu próbujesz mnie obrazić. Mogłeś mi to inaczej napisać, tak jak mówi @tkz 

komentarz 7 lipca 2020 przez VBService Ekspert (253,400 p.)
edycja 7 lipca 2020 przez VBService

@Amatorcpp Ideą tego forum nie jest chwalenie się wiedzą tylko pomaganie sobie w nauce, kierunkowanie na rozwiązanie problemu i uszanuj to, że ktoś czegoś nie rozumie, nie umie. Mogę odwrócić sprawę i np.: powiedzieć, że kiepski z Ciebie "nauczyciel" skoro nie potrafisz komuś wyjaśnić Swojej "większej" wiedzy w taki sposób, żeby zrozumiał, nauczył się czegoś nowego od Ciebie. Nie bierz tego, za jakiś atak na Ciebie, tylko próbuję Tobie wyjaśnić, że jeżeli udzielasz się pisząc komentarz, musisz uzbroić się w cierpliwość i starać się wyjaśnić rozwiązanie osobie, której pomagasz na wszelkie możliwe sposoby, dobrym przykładem jest, często zwykły zrzut ekranu (jeden obraz jest wart tysiąca słów wink).

komentarz 8 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)

Okay, już nie będę sie wypowiadać na tym forum laugh

1
komentarz 8 lipca 2020 przez VBService Ekspert (253,400 p.)

Nie, dlaczego, jeżeli masz wiedzę i możesz komuś pomóc rozwiązać problem to wypowiadaj się do woli, tylko nie daj się ponieś emocjom. Jeżeli jakiś "uczeń" (forumowicz) jest wybitnie oporny na wiedzę, po prostu napisz mu, że przestajesz mu pomagać, bo np.: nie wiesz jak to lepiej, inaczej wyjaśnić. Pozdrawiam. laugh

komentarz 8 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
Dobra, masz racje +1

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 751 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2016 w PHP przez Droomek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 3,297 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 75 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2020 w Java przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...