• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wyświetlenie tekstu i zamknięcie programu

Object Storage Arubacloud
+1 głos
369 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2020 w C i C++ przez Nikto0 Użytkownik (500 p.)

Witam. Mam problem. Program nie działa do wyświetlania tekstu i zamknięciu po naciśnięciu dowolnego klawisza.

// First-pierwszy program w C++
#include <iostream>
#include <conio.h>
void main()
{
	std::count << "Hurra! napisalam pierwszy program w C++" << std::endl;
    getch();
}

 

komentarz 5 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Ta literówka przy cout, to błąd przy przepisywaniu, czy jednak literówka? Jeżeli nie-literówka, to więcej informacji na temat "nie działa".
komentarz 6 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
@Nikto0,

Złe taki masz, użyj przecinka

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
edycja 6 lipca 2020 przez _Pita_
Wkradła się literówka w "cout",  a void przy main nie jest potrzebny. Dodam jeszcze, że możesz użyć namespacu std, dzięki czemu będziesz mógł podarować sobie "std::" przy co drugiej linii...
komentarz 6 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

Racja! sorry! Ukrywam, żeby nie wprowadzić w błąd

using namespace std;

Jeszcze raz sorry

1
komentarz 6 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Poprawione ;)

P.S

Teraz Ci działa?
+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2020 przez VBService Ekspert (253,420 p.)
edycja 6 lipca 2020 przez VBService

Po pierwsze:

Is it fine to write “void main()” or “main()” in C/C++?

... it is never a good idea to use “void main()” or just “main()” as it doesn’t confirm standards. It may be allowed by some compilers though. ...
 

nigdy nie jest dobrym pomysłem stosowanie „void main ()” lub po prostu „main ()”, ponieważ nie jest on zgodny ze standardami. Może to być dozwolone przez niektóre kompilatory.

Main function c++ ]

Po drugie: literówka jak już wspomniał @tkz

czyli na początek

// First-pierwszy program w C++
#include <iostream>
#include <conio.h>
int main()
{
    std::cout << "Hurra! napisalam pierwszy program w C++" << std::endl;
    getch();
    
    return 0;
}

 

komentarz 6 lipca 2020 przez Nikto0 Użytkownik (500 p.)
Jeszcze chyba mam jeden błąd. Pisze tak  error C4996: 'getch': The POSIX name for this item is deprecated. Instead, use the ISO C and C++ conformant name: _getch. See online help for details.
komentarz 6 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
1
komentarz 6 lipca 2020 przez Nikto0 Użytkownik (500 p.)
czyli mam użyć funkcji getchar()?
1
komentarz 6 lipca 2020 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

Tak, w tym przypadku getchar() spełni swoje zadanie. wink

// First-pierwszy program w C++
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Hurra! napisalam pierwszy program w C++" << std::endl;
    getchar();
     
    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 894 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2022 w C# przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 304 wizyt

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...