• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Angular czy Blazor?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
1,112 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2020 w C# przez assassin Gaduła (3,260 p.)
Hej

Od jakiegoś czasu programuję w C#. Nauczyłem się sam WPF (może nie na najwyższym poziomie, ale prostą i trochę bardziej złożoną aplikację bym stworzył). Zacząłem naukę ASP.NET Core i ogólnie programowania webowego.

Natrafiłem na małą przeszkodę, a właściwie dylemat. Angular czy Blazor?

Dodam, że praktycznie nie miałem do czynienia z JavaScript, a o Blazorze nie widziałem ani słowa w ofertach pracy. Znając mniej czy więcej C# myślę, że nie byłoby większego problemu z nauką Blazora, ale zależy mi także na znalezieniu pracy na stanowisku programisty .NET, a tak, jak mówiłem, w żadnym ogłoszeniu nie widziałem ani słowa o Blazorze, natomiast Angular dosyć często się przewija.

Czy możecie się wypowiedzieć na temat tych dwóch technologii? Chciałbym poznać wasze opinie.
1
komentarz 30 czerwca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

@sunzi bardzo dobrze odpowiedział. Ze swojej strony dodam, że Blazor i Angular to dwie różne rzeczy, ale pewnie już o tym wiesz. Blazor wydaje się być ciekawy i ma sens jeśli chcesz tylko lub głównie działać w Dot Netcie. WebAssembly można wykonać w C# bez Blazora, aczkolwiek pewnie M$ postawi na Blazora.

Jest jeszcze trzecia możliwość (a nawet więcej niż trzy), konkretnie chodzi mi o kompilator (nie framework ani bibliotekę) SVELTE, które dość szybko zbiera popularność. Oczywiście nigdy nie dogoni Angulara czy Reacta pod tym względem (Svelte opracowywuje jedna osoba), ale sporo projektów już korzysta z Svelte / Sapper. Fajna rzecz, warta uwagi.

komentarz 1 lipca 2020 przez assassin Gaduła (3,260 p.)
Dziękuję bardzo za odpowiedź
komentarz 1 lipca 2020 przez sunzi Bywalec (2,000 p.)

@reaktywny,
+1 Dzięki za wspomnienie o Svelte - nie słyszałem o tym laugh

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2020 przez sunzi Bywalec (2,000 p.)
wybrane 1 lipca 2020 przez assassin

Najlepsza

Moje (subiektywne) zdanie:

- pod kątem pracy: Angular, bo znajdziesz więcej ofert pracy a ponadto umożliwisz późniejsze łatwiejsze przejście na kolejne gorące technologie jak react czy vue.

- pod kątem samorozwoju i przyszłości: blazor, bo wydaje się, że wasm to przyszłość webowych aplikacji

- pod kątem łatwości nauki: blazor, bo nie wymaga nauki JS/TS i wszystkiego co przyległe

- pod kątem stabilności/możliwości/dojrzałości: angular, bo jest starszy i dłużej rozwijany i sprawdzony "w boju" w wielu dużych aplikacjach

Mam nadzieje, że pomogłem.

komentarz 1 lipca 2020 przez assassin Gaduła (3,260 p.)
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Spróbuję liznąć chociaż Angulara.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 118 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2021 w C# przez dawid628 Początkujący (400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2021 w C# przez dawid628 Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 675 wizyt

93,335 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,407 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...