• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ilość liczb 3 cyfrowych w pliku tekstwowym

Object Storage Arubacloud
0 głosów
392 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2020 w C i C++ przez Szymi12 Użytkownik (630 p.)
zamknięte 23 października 2020 przez Szymi12
Witam próbuje naspać program,żeby obliczyć ilość liczb 3 cyfrowych w pliku tekstowym.W pliku tekstowym są 513 liczb. Nawet próbowałem dzielić przez 100, ale wynosi więcej liczb niż  było podane.

Proszę o pomoc.
komentarz zamknięcia: Rozwiązany problem
komentarz 30 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Jak jest sformatowany ten plik? Jeżeli linia pod linią, to możesz pobrać linie tekstu, sprawdzić jej rozmiar i tyle, o ile nie zawierają żadnych pułapek typu 012, 001, 030 itd.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 maja 2020 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
wybrane 31 maja 2020 przez Szymi12
 
Najlepsza

Na logikę wychodzi, że trzycyfrowe liczby, to takie, które są większe od 99 i mniejsze od 1000. To są dwa porównania na każdą liczbę:

(x > 99) && (x < 1000);

Pozdrawiam!

komentarz 30 maja 2020 przez Szymi12 Użytkownik (630 p.)

ok ale przy zastosowaniu if wyskakuje błąd

	if (liczba>99)&&(liczba<1000){//program sprawdza ile  jest liczb 3 cyfrowych
			b++
		}

komentarz 30 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Pokaz caly kod, ktory napisales. Bo cos czuje, ze czytasz te dane do stringa

if ((liczba > 99) && (liczba < 1000))

 

komentarz 30 maja 2020 przez Szymi12 Użytkownik (630 p.)
#include <iostream>
#include <fstream>
/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */
using namespace std;
int main() {
	fstream liczba;
    liczba.open("liczby.txt");
    int i=0,b=0,ilosc=0;
    double a,d;
   	while(liczba.good()){//program sprawda czy jest dany plik i liczy ile jest liczb
		liczba >> a;
		i++;
		if (liczba > 99 && liczba < 1000) {
			liczba >>d;
			b++;
		}
	}
	cout<<"Liosc liczb wynosi: "<<i<<endl;
	cout<<"Liosc liczb wynosi: "<<b<<endl;
			
	return 0;
}
komentarz 30 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
If liczba, a jakim typem danych jest Twoja liczba? Zbtad ten blad, a nie mowi o nic innego ze operator < uzywa sie przy int lub char. A lichba jest typem fstream (plikiem)
komentarz 31 maja 2020 przez Szymi12 Użytkownik (630 p.)
Dobra udało mi się wyświetlić ilość liczb 3 cyfrowych, ponieważ zamiast "liczba" zmieniłem na zmienna "a".
komentarz 31 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Myslalem, ze moja odpowiedz byla wystarczajaco jasna, ze probowales sprawdzic czy 'plik' jest wiekszy od inta
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2020 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

po co dzielic, moze wystarczy tylko sprawdzic czy jest wieksza badz rowna 100 i mniejsza od 1000?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 315 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 440 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2017 w SPOJ przez Strzelc2 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 247 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w Nasze projekty przez noname3 Obywatel (1,180 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...