• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Github Submodules

Object Storage Arubacloud
0 głosów
235 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2020 w JavaScript przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)

WItam wszystkich,

Realizuje aktualnie projekt REST API  w której osobno implementuje backend (node.js) i frontend(React + Redux), ale napotkałem na problem przy próbie dodawania zmian na githubie bo commituje sie jako 'Submodules' 

I zastanawiam sie jak uniknąć tej sytuacji 

 

Pozdrawiam, wszystkich :)

komentarz 14 maja 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Niezbyt rozumiem... 

bo commituje sie jako 'Submodules' 

tego nie da się zrobić przypadkiem :) Więc nie za bardzo rozumiem, co dokładnie chcesz zrobić.

próbie dodawania zmian na githubie

W jakim sensie dodawania zmian?

komentarz 16 maja 2020 przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)
Jakiekolwiek zmiany wprowadzone w folderze frontend czy backend sa nie widoczne, tylko dodanie jakiegoś nowego folderu czy pliku w folderze wyżej jest widoczne.

Komendy których używałem to

-git add

-git commit

git push
komentarz 16 maja 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
No tak, bo `frontend` i `backend` wyglądają jak submoduły. (to czyiś inny projekt? Bo rozumiem że sam tego celowo tak nie zrobiłeś). Jak działasz w konsoli, to wejdź do folderu backend/frontend - funkcjonują jak własne repozytoria. Z ich poziomu będzie widać różnice.
komentarz 16 maja 2020 przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)
Back robiłem wcześniej jak sie uczyłem node.js teraz tworze do niego front, wiem że można już widzieć wszystkie zmiany po wejściu do folderu ale mnie interesuje uploudowanie zmian na githuba co jest teraz niemożliwe bo załóżmy po dodaniu zmian w formie logowania z zew nic sie nie zmieniło
komentarz 17 maja 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Jeszcze raz.

Z tego co rozumiem, masz teraz trzy repozytoria.

- repo z frontendem

- repo z backendem

- repo które pokazałeś na screenshocie, zawierające submoduły `backend` i `frontend`. Są to efektywnie "wskaźniki na inne repozytorium i commit w nim"

(Dobrze rozumiem? Mógłbyś mi może po prostu dać linka do tego repo?)

W tym modelu, jeśli zrobiłeś zmiany we frontendzie, to musisz najpierw zrobić commita w repo z frontendem, wrzucić ten commit na GH, po czym w "repo z submodułami" zrobić commit z zaktualizowanym submodułem i ten commit też wrzucić na GH.

Albo... jeśli nie czujesz się dobrze z submodułami (bo wciąż nie napisałeś, czemu/kto w ogóle tak zrobił), to może zapomnij o istnieniu submodułów i po prostu zrób jedno repo z folderami backend i frontend?
komentarz 18 maja 2020 przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)
Chce właśnie zrobić tak czyli jedno repo z folderami back i front ale komendy które zwykle używałem :

git add .

git commit -m "Some commit name"

git remote add origin remote repository URL

git push -f origin master

 

I to sprawia że wrzucają mi sie owe moduły, usunąłem pliki .git z każdego folderu bo myślałem że to jest powódem ale bez zmian
komentarz 18 maja 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Chce właśnie zrobić tak czyli jedno repo z folderami back i front

Jeśli po prostu chcesz mieć foldery, to przestań używać submodułów. TBH najprościej będzie zrobić nowe czyste repo i wrzucić do niego foldery front/ i back/ z kodem.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 95 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2020 w JavaScript przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2023 w Hostingi, domeny, usługi przez Kytrap Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 9 października 2022 w Inne języki przez mat19 Obywatel (1,580 p.)

92,584 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,668 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...